Tort ca pe vremea bunicii

Vă ispitesc cu un tort ca pe vremea bunicii! Câteodată luăm o pauză de la rețete complicate și vrem să ne întoarcem la rețetele vechi, testate de generațiile de dinaintea noastră.

Ingrediente pentru blat:

70 g ciocolată topită și răcită

6 albușuri

5 gălbenușuri

150 g zahăr pudră

80 g făină

o lingură praf de copt

Pentru crema de umplutură:

200 ml lapte

150 g nuci

200 g ciocolată

200 g unt moale

2 gălbenușuri

250 g zahăr

Pentru crema de exterior:

100 g ciocolată

100 ml frișcă lichidă

Pentru decor:

20 miezi de nucă întregi

1. Pentru blatul de tort, se bat albușurile spumă și, când aceasta este formată, se pune zahărul, treptat. Gălbenușurile se amestecă bine cu ciocolata și li se adaugă făina cernută cu praful de copt. Se pune spuma de albușuri, treptat, amestecând cu delicatețe.

2. Se așază aluatul în tava de copt unsă cu un pic de unt și tapetată cu făină. Se coace 30 de minute și se lasă să se răcească în tavă.

3. Pentru cremă, se fierbe laptele, peste care se adaugă ciocolata ruptă bucăți. Se pun apoi gălbenușurile, untul și zahărul. Se amestecă bine, se oprește o parte pentru decor, iar restul se amestecă cu nucile mărunțite. Se dă la rece.

4. Se face crema de exterior, pentru care se fierbe frișca, se toarnă peste ciocolata ruptă bucăți, se amestecă și se lasă să se răcească.

5. Blatul se taie în două sau trei foi și se recompune cu crema de nuci între blaturi. Se așază pe un grătar și se toarnă crema de exterior. Se lasă să se întărească și, cu un poș, se decorează cu restul de cremă, fără nuci. Se așază miezii de nucă întregi și se lasă 6 ore la rece.

Citeste si: Kombe- plăcintă cu telemea

Ingrediente pentru Kobe- plăcintă cu telemea:

Pentru blat:

350 ml de lapte

100 ml de apa

25 g drojdie proaspata

1 și 1/2 linguriță sare

600 g făină

100 g margarină

5 linguri ulei

un gălbenuș

2 linguri lapte

Pentru umplutură:

500 g brânza telemea de oaie sau de vacă

susan

Mod de preparare:

1. În vasul robotului se pun laptele călduț, apa și drojdia mărunțită, se amestecă și se lasă 20 de minute. Se adaugă făina și sarea și se frământă aluatul. Fără a se lăsa la crescut, aluatul se împarte în 3 părți egale, din care se vor întinde pe masa bine înfăinată 3 foi, cât se poate de subțiri.

2. Margarina împreună cu uleiul se pun pe foc până se topește margarina. Prima foaie se unge cu uleiul amestecat cu margarină, se pune a doua foaie care se unge, se întinde jumătate din cantitatea de brânză, se pune a 3 foaie, restul de brânză și se aduce de sus și de jos aluatul la mijloc, apoi din stânga și dreapta, aluatul la mijloc.

3. Se întoarce pe cealaltă parte și se întinde până are dimensiunea tăvii. Se taie în pătrate/triunghiuri cu un cuțit și se lasă o oră la crescut. Se unge cu gălbenușul amestecat cu lapte și se presară susan, apoi se coace în cuptorul preîncălzit până devine aurie.

Citeste si: Dacă vrei să obții o prăjitură super cremoasă să încerci rețeta asta de prăjitură cu brânză și banane

Ingrediente pentru prăjitură cu brânză și banane:

Pentru blat:

● 150 g biscuiți

● 50 g unt

Pentru crema de interior:

● 2 banane mari sau 3 mici, foarte bine coapte

● 300 g brânză de vaci

● 3 ouă

● 100 g zahăr

● 1/2 linguriță scorțișoară

● 100 g mascarpone

● o lamâie verde

Pentru servit:

● o banană

● sirop caramel

1. Pentru blat, se topește untul și se amestecă cu biscuiții fărâmițați. Se pune aluatul într-o formă de copt cu pereți detașabili.

2. Pentru umplutură, bananele, brânza de vaci și brânza mascarpone se amestecă 30 de secunde cu mixerul, se adaugă zahărul, piureul de banane, ouăle, unul câte unul, coaja de lămâie și 3 linguri de suc de lămâie, scorțișoară.

3. Se toarnă amestecul cu brânză peste aluat și se lasă la cuptor pentru o oră.

4. Se lasă apoi în cuptor cu focul stins și ușa închisă pentru o oră. Se scoate, se mai ține o ora la temperatura camerei și apoi se lasă la rece pentru 12 ore. Se servește, după gust, cu sirop caramel și felioare de banane.

Sursa:www.libertateapentrufemei.ro