TORT “AROMA PRIMĂVERII”

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 60 min

Timp de gatire: 30 min

Gata in: 1 ore, 30 min

INGREDIENTE

Pentru blat

150 g ciocolată menaj

50 g unt

6 ouă

175 g zahăr

1 lingura amidon alimentar

150 g făină

1 pachet praf de copt

Pentru umplutură

1 compot mare de vişine

1 pachet jeleu de fructe

1 pachet budincă de vanilie

500 ml lapte

5 linguri zahăr

250 g mascarpone

250 ml lichior de ouă sau alt lichior

Pentru ornat

500 ml frişcă

2 pachete zahăr vanilat

1 pachet întăritor de frişcă

50 g fulgi de migdale

2 linguri fistic tocat mărunt

figurine pentru ornat

MOD DE PREPARARE

1. Pentru blat, ciocolata rasă se amestecă la cald cu untul, apoi se lasă să se răcească şi se amestecă cu gălbenuşurile frecate cu zahărul, făina cernută cu amidonul şi praful de copt şi albuşurile bătute spumă.

Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace, la foc potrivit, 25-30 minute. Când se răceşte se taie în două foi.

2. Vişinele se curăţă de sâmburi şi se lasă la scurs, iar siropul din compot se foloseşte la prepararea jeleului de fructe şi pentru însiropat. Se aşază o foaie din blat pe un platou şi se presară cu vişine.

Se toarnă apoi jeleul de fructe şi se lasă la rece, să se întărească.

3. Pentru cremă, se amestecă budinca cu laptele rece şi zahărul, la foc mic, până se obţine o cremă legată. Când se răceşte, se amestecă cu lichiorul şi mascarpone adăugat în porţii mici.

4. Se toarnă crema pe stratul de vişine, apoi se acoperă cu celălalt blat şi se însiropează uşor. Se îmbracă tortul cu frişca bătută cu zahărul vanilat şi întăritorul de frişcă, apoi se ornează cu migdale, fistic şi figurine.

Citeste si GOGOŞELE CU CREMĂ

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 70 min

Timp de gatire: 30 min

Gata in: 1 ore, 40 min

INGREDIENTE

Pentru aluat

80 g unt

125 g făină

3 ouă

sare

Pentru cremă

500 ml lapte

4 linguri făină

120 g zahăr

3 gălbenuşuri

50 g unt

esenţă de vanilie

Pentru ornat

100 g alune tocate mărunt

MOD DE PREPARARE

1. Se încinge cuptorul. Într-o oală de 1-2 l, se pun pe foc 125 ml apă, 70 g unt şi un praf de sare. Se lasă să dea câteva clocote, apoi se adaugă toată făina odată şi se opreşte focul.

Se amestecă până ce se omogenizează şi se lasă puţin să se răcească. Se adaugă ouăle pe rând, amestecând bine până ce se încorporează în aluat. Se lasă 10 minute să se odihnească.

2. Se ia cu linguriţa din aluat, se formează grămăjoare mici, de 3-4 cm şi se pun într-o tavă unsă cu unt. Se coc la foc potrivit, 30 minute, fără să se deschidă uşa cuptorului în primul sfert de oră.

3. Pentru cremă, se dizolvă făina în 200 ml lapte rece. Se adaugă zahărul, gălbenuşurile şi, treptat, restul de lapte fiert. Se pune deasupra unui vas cu apă clocotită şi se amestecă continuu până ce se îngroaşă.

După ce s-a răcit, se adaugă untul frecat spumă şi vanilia.

4. Gogoşile coapte se taie pe orizontală fără să se desprindă capacul şi se umplu cu cremă. Se ornează cu alune tocate mărunt.

Sursa:retete.unica.ro