Se face rapid pentru ca nu necesita coacere si este perfecta pentru perioada in care postim.

Prajitura cu mere si biscuiti este absolut delicioasa

Ingrediente:

1,8-2 kg mere

350 g biscuiti populari (40 bucati)

300 g zahar

4 plicuri budinca de vanilie

650 ml apa

150 g stafide

o sticluta esenta de rom

1/2 lingurita scortisoara

un praf de sare

Mai intai punem stafidele la inmuiat in rom. Merele curatate le taiem in cubulete mici. Intr-o cratita punem 500 ml apa cu zaharul la fiert.

Cand s-a topit zaharul adaugam merele pe care le lasam doar sa se inmoaie fara sa se zdrobeasca. Dizolvam cele 4 plicuri de budinca in cei 150 ml de apa ramasi si le adaugam peste mere, lasand sa mai fiarba cateva minute (2-3), amestecand continuu.

Cand este gata adaugam stafidele, un praf de sare si scortisoara. Asezam un rand de biscuiti intr-un vas dreptunghiular, apoi un strat din crema de mere fierbinte. Asa procedam in continuare. In final trebuie sa avem 3 straturi de biscuiti si 3 de mere, ultimul fiind de mere.

Se lasa sa se raceasca apoi o vom pune la frigider 2-3 ore, timp in care biscuitii se vor inmuia si vom putea taia prajitura.

Citeste si Scovergi de post

O gustare minunata cu multe arome este reteta de scovergi si anume scovergi cu marar si scovergi cu cimbru. Scovearga, un fel de mancare de post, o gustare stradala pe care o gasesti din ce in ce mai rar in patiserii, iar acasa in bucatarie putine persoane mai stiu sa le faca.

Scovergile le poti prepara simple iar o reteta rapida de scovergi de post este aici, sau scovergi de dulce cu oua si lapte iar o reteta usoara de scovergi este aici.

Dar indiferent ce reteta de scovergi ai ales incearca sa adaugi in aluat dupa gust si plante aromatice cum ar fi marar verde, cimbru verde sau uscat, chimen, etc. Ingredientele de mai jos sunt pentru 16 scovergi mari.

Ingrediente:

1 kg faina alba

2 cani apa (500ml)

1 cubulet drojdie (25g)

½ lingurita sare

4 linguri ulei

1 lingurita zahar

Mod de preparare:

Intr-un castron se amesteca bine drojdia cu zahar, apoi apa calduta, sare si ulei. Se incorporeaza faina pana se obtine un aluat elastic care se pune la dospit intr-un loc calduros acoperit cu un servet pana isi dubleaza volumul.

Daca vrei sa faci scovergi doar cu o aroma atunci adauga planta aromatica inainte sa incorporezi faina, iar daca vrei scovergi cu mai multe arome atunci procedeaza exact ca mine.

Scovergi cu marar

Dupa ce aluatul a crescut se rastoarna pe blatul de lucru presarat cu faina si se modeleaza sub forma de sul apoi se imparte in doua, o parte pentru marar si una pentru cimbru.

Se ia o parte de aluat si se intinde cu vergeaua apoi se presara peste ea ½ legatura de marar verde tocat marunt.

Se ruleaza foaia de aluat ca un rulou si se framanta bine pana cand mararul este amestecat frumos in toata coca.

Se face din nou sul si cu ajutorul unui cutit se imparte coca in parti egale, fiecare parte se rotunjeste intre palme si cu sucitorul se intind scovergile intr-o forma rotunda putin mai mica decat tigaia in care se vor praji.

Se incinge ulei suficient intr-o tigaie si se prajesc pe ambele parti pana prind putina culoare, apoi se scurg bine de ulei si se scot pe un servetel sa absoarba surplusul de ulei.

Se servesc calde cu iaurt, lapte, branza, mujdei de usturoi, miere de albine, gem, dulceata sau pur si simplu pudrate cu zahar putand constitui un desert sau o gustare rapida.

Sursa: culinar.bzi.ro