Vara sau iarna, sarmalele întotdeauna sunt bune, mai ales după 2 -3 zile, când se îmbină gusturile!
INGREDIENTE (PENTRU 10 PERSOANE):
– 800 g carne de porc impanata
– 3 kg varză murată
– 200 g orez
– 150 g ceapă roșie sau alba
– 50 g sare
– Boia de ardei
– Piper măcinat
– Maghiran
– 2 ouă
– 500 ml smântână
– 300 g slănină
– 300 g untură
– 500 g cârnați afumati
MOD DE PREPARARE:
1. Tăiem partea groasă a tulpinei de pe frunzele de varză.
2. Gustăm varza, iar dacă varza murată este prea acră, o spălăm bine în apă și o stoarcem
3. Tăiem carnea bucăți mici cu satarul și o condimentăm sau o tocam la masina de tocat.
4. Tăiem slănina bucățele mici și o prăjim, apoi adăugăm trei sferturi din ceapa tocata și usturoiul zdrobit. Călim și adăugăm totul la carne. Punem orezul, ouăle și amestecăm bine. Umplem foile de varză cu această compoziție și le rulăm una câte una.
5. Prăjim în untură restul de ceapă tăiată mărunt, punem boia de ardei și puțină apă.
6. Punem peste trei sferturi de varză murată, peste care punem sarmalele, și cu restul de varză acoperim, apoi lăsăm să fiarbă.
7. Facem un rântaș subțire de culoare roz, din boia de ardei, punem peste varză împreună cu smântâna și fierbem totul până sunt gata sarmalele.
De persoană punem câte 2 – 2 sarmale pe farfurie și servim cu cârnați prăjiți și smântână pe deasupra.
Poftă bună!
Citeste si: Cum afumam carnea?
Taierea porcului e un moment aparte in viata gospodariilor romanesti si are loc, de regula, o data pe an in luna decembrie, mai des daca nuntile, botezurile si evenimentele de peste an o cer. Astfel incat, pana la dezvoltarea tehnicilor de refrigerare/congelare, doar in saptamana taierii porcului se consuma carnea proaspata a animalului. In rest, peste an, se consuma carnea de porc sarata si uscata la vant, prajita si conservata in untura, dar cel mai adesea afumatura: carne, slanina/sunca sau carnati.
Una dintre cel mai iubite tehnici de conservare, afumarea contribuie in plus cu gustul unic dat de fumul folosit. Utilizata cu precadere in zona de nord a Romaniei (Bucovina, Maramures) si in cea de vest (Banat si Ardeal), afumarea este totodata o tehnica si o arta, in urma careia se obtin produse din carne de porc corect conservate si cu un gust superior.
Exista in gospodariile romanilor doua tipuri de afumare: in pod (1 caramida este scoasa din horn si se afuma carnea atarnata de grinzi) si in afumatori (spatii construite din caramida, lemn sau metal, special pentru acest scop). In ambele cazuri trebuie asigurata ventilarea corecta si corespunzatoare a spatiului de afumat si controlul arderii conmbustibilului (lemn, rumegus).
Exista trei tipuri de afumare:
Rece – carnurile se afuma departe de sursa de caldura (cel mai adesea fumul este transportat din vatra printr-un burlan ingropat in pamant catre afumatoare). Afumarea se face la temperaturi care nu depasesc 20-23 de grade Celsius.
Calda – carnurile sunt afumate deasupra sursei de fum intr-un spatiu bine ventilat la 30-35 de grade Celsius.
Fierbinte – carnurile sunt gatite-afumat lent la 60-95 de grade Celsius.
Ingrediente:
carne, carnati, slanina, toba, caltabos, sangerete, etc.
sare grunjoasa
lemn sau rumengus de lemn de esenta tare (stejar, fag, cires, visin)
Mod de preparare:
Carnea si slanina proaspat taiata si fasonata se pune in butoaie si se acopera din belsug cu sare grunjoasa. Sararea are ca scop conservarea carnii si inlatura riscul dezvoltarii bacteriilor in carne. Exista doua tipuri de sarare a carnii: umeda (in amestec de sare cu apa) sau uscata (doar in sare). Sararea uscata mentine cel mai bine gustul si calitatile carnii.
Se lasa carnea si slanina sa stea la sare pentru 24 de ore, intr-un spatiu racoros. Se scoate carnea din sare si se sterge bine. In unele gospodarii chiar se spala in cateva ape reci.
Va recomandam cea mai folosita metoda din gospodariile romanesti: afumarea la rece, in zilele de iarna, in afumatori speciale (butoaie, afumatori zidite, etc.). Atarnati carnea, slanina si carnatii in afumatoare, pe carlige sau legate cu sfoara.
Faceti in fiecare zi focul in afumatoare, sub carnuri: folositi un lighean sau o galeata metalica umpluta cu rumegus. Aprindeti focul in mijlocul ligheanului si lasati sa arda mocnit (fara flacara – aceasta fiind o tehnica de afumare la rece, iar temperatura nu trebuie sa depaseasca 23 de grade Celsius). Daca focul arde prea repede, acoperiti partial cu o folie de aluminiu gaurita, o sita veche etc.
Cel mai folosit lemn este cel de fag. Da un gust excelent si o culoare rosiatica frumoasa. Printre esentele de lemn nobil folosite pentru fum se numara cel de cires, visin si mar. Se pot folosi si bucati de lemn taiate cat mai marunt. Pentru a provoca fumul si a evita arderea brusca, amestecati lemnele uscate cu lemne ude sau acoperiti-le pentru a inhiba patrunderea oxigenului.
Afumati slanina si carnea timp de 4-14 zile si carnatii timp de 2-6 zile, timp de 2-3 ore pe zi la fum usor. Pentru semi-afumare (afumare usoara) si bucati subtiri de carne/slanina timpul se reduce la jumatate. Verificati o data la cateva zile taind o bucata. Dupa afumare, carnurile se pastreaza la rece (in camara sau beci).
Surse: kozszolgalat.com
culinar.bzi.ro
Timp de preparare: 40 de minute Cantitate: pentru 4 persoane Ingrediente -2 pachete biscuiti populari…
Usor de facut si foarte delicios! Inlocuiti carnea cu aceasta “deliciosenie” si veti fi incantati.…
Budinca din branza cu stafide este un desert gingas si sanatos, adorat atat de copii,…
Ingrediente: salam 2 tipuri a cate 200 gr fiecare 300 gr faina 1 rosie 2…
Ingrediente: Pentru blatul de cacao: 150g unt la temperatura camerei 1 galbenus 100g zahar un…
Ingrediente: 1,5 l lapte 12 oua 300 g zahar ½ lingurita sare 1 pliculet zahar…