Salata Mos Craciun pentru sarbatorile de iarna

Ingrediente:

300 g piept de pui

300 ml supa

300 g sunca

500 g ciuperci champignon

3 linguri ulei

sare

100 g cascaval

2 castraveti acri

500 g maioneza

Pentru decor:

2 oua fierte tari

2 masline

1 ardei gras rosu

Mod de preparare

Fierbi pieptul fara piele in supa, il lasi sa se raceasca, il tai cubulete si‑l pui intr-un castron. Tai sunca la fel, apoi ciupercile cubulete si le calesti in ulei pana se inmoaie si scade zeama, le pui sare, le lasi sa se raceasca si le adaugi peste pui si sunca.

Tai castravetii pe lung, ii cureti de seminte, ii tai cubulete, ii storci de zeama si-i pui peste celelalte ingrediente. Adaugi cascavalul dat pe razatoarea mare, maioneza (opresti
pentru decor) si amesteci.

Pe un platou, desenezi cu maioneza o fata de Mos Craciun, asezi ingredientele in conturul format, netezesti si apoi o imbraci in maioneza oprita. Pentru decor, formezi caciula, nasul si gura mosului din ardei gras rosu tocat marunt, din galbenus ras – fata, iar din albusul ras faci barba si blanita caciulii. Maslinele vor fi ochisorii. O dai la rece cateva ore inainte sa o servesti.

Citeste si reteta de salata de ciuperci cu maioneza:

Ingrediente:

1 kg ciuperci proaspete

150 g maioneza

3 catei usturoi

sare

piper

Mod de preparare:

Cureti ciupercile de codite si le speli bine. Le pui la scurs, apoi le tai cat poti de marunt, impreuna cu coditele. Pui apa la fiert cu sare si cand da in clocot adaugi ciupercile. Le lasi aproximativ 30 de minute, dupa care le pui intr-o strecuratoare mare, sa se scurga, si le lasi la racit. Intr-un castron amesteci ciupercile cu maioneza si usturoiul pisat, le condimentezi cu sare si piper, dupa gust.

Citeste si:Reteta de cozonac

Reteta cozonac de Craciun. Nu exista sarbatori de iarna fara mirosul cozonacilor facuti de bunici. Retetele lor vor fi vesnic valabile si, oricate inovatii are cunoaste arta culinara, nimic nu se compara cu cei facuti de batranii nostri.

Cozonacul, fie ca este cu nuca si cacao sau cu rahat, este desertul traditional al mesei de Craciun. Nutritionistii recomanda sa nu mancam prea mult cozonac in perioada Sarbatorilor de iarna, mai ales daca nu vrem sa ne ingrasam.

O singura felie de cozonac are pana la 180 de kilocalorii, afirma medicii. Tocmai de asta, ei ne recomanda o singura felie pe zi, de preferat in afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie ca este cu nuca si cacao sau cu rahat, este desertul traditional al mesei de Craciun.

Reteta de cozonac cu crema de cacao, nuci si stafide

Ingrediente maia:

50 grame drojdie proaspata

2 linguri de lapte

o lingura de faina

Ingrediente aluat:

1 kilogram de faina

6 galbenusuri

o jumatate litru de lapte

300 grame zahar

200 grame unt

50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie

4 fiole esenta de rom

4 fiole esenta de vanilie

Ingrediente crema:

stafide si mac 300 grame

nuca maruntita 20 grame

unt

2 linguri cacao

4 linguri de zahar

5 linguri de lapte

Mod de preparare:

Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut. Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.

Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.

Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).

Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.

Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.

Ponturi

Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

Sursa: culinar.bzi.ro