Prajitura Napoleon – reteta originala – De ce ingrediente ai nevoie pentru acest desert

Pentru prajitura Napoleon exista mai multe variante de preparare si de decorare. Noi iti prezentam, astazi, prajitura Napoleon – reteta originala.

Iata cum se prepara si ce ingrediente sunt necesare pentru acest desert special:

Ingrediente pentru prajitura Napoleon – reteta originala:

2 cani de faina + 4 linguri de faina

1 cutie de margarina de 250 de grame

1 cutie (100 de grame) de smantana

1 litru lapte

3 oua

300 grame de zahar

1 zahar vanilat

Mod de preparare:

Foi:

Pentru prajitura Napoleon (reteta originala), se varsa pe masa faina, iar peste aceasta se pune margarina (este necesar ca margarina sa fie scoasa din frigider cu 2-3 ore inainte de pregatirea acestei retete) si smantana. Din toate aceste ingrediente se face un aluat care se baga pentru jumatate de ora (chiar 45 de minute) la frigider.

Dupa ce au trecut cele 30-45 de minute, se scoate aluatul de la frigider si se taie in opt bucati. Din fiecare bucata se face cate o bila Din acestea, se fac opt foi subtiri.

Crema:
Trei galbenusuri de ou, zaharul, zaharul vanilat, 4 linguri de faina si un pic din lapte se amesteca. Apoi se adauga restul de lapte ramas si se pun la foc. Se mesteca in continuu pana cand se ingroasa crema. Aceasta compozitie se da la rece.

Se bat cele trei albusuri spuma. Se sfarama intr-un bol separat una dintre foi. Apoi se ia crema ce a fost data la rece, se adauga in ea foia sfaramata si albusurile spuma. Cele sapte foi ramase se umplu cu aceasta crema. Lasati prajitura la temperatura camerei timp de doua ore. Apoi o bagati la frigider pentru alte doua ore.

Prajitura Napoleon – reteta originala este un desert delicios, demn de un rasfat regesc. Se taie si se serveste alaturi de o limonada de lamaie cu menta.

Citeste si: Reteta de cozonac

Reteta cozonac de Craciun. Nu exista sarbatori de iarna fara mirosul cozonacilor facuti de bunici. Retetele lor vor fi vesnic valabile si, oricate inovatii are cunoaste arta culinara, nimic nu se compara cu cei facuti de batranii nostri.

Cozonacul, fie ca este cu nuca si cacao sau cu rahat, este desertul traditional al mesei de Craciun. Nutritionistii recomanda sa nu mancam prea mult cozonac in perioada Sarbatorilor de iarna, mai ales daca nu vrem sa ne ingrasam.

O singura felie de cozonac are pana la 180 de kilocalorii, afirma medicii. Tocmai de asta, ei ne recomanda o singura felie pe zi, de preferat in afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie ca este cu nuca si cacao sau cu rahat, este desertul traditional al mesei de Craciun.

Reteta de cozonac cu crema de cacao, nuci si stafide

Ingrediente maia:

50 grame drojdie proaspata

2 linguri de lapte

o lingura de faina

Ingrediente aluat:

1 kilogram de faina

6 galbenusuri

o jumatate litru de lapte

300 grame zahar

200 grame unt

50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie

4 fiole esenta de rom

4 fiole esenta de vanilie

Ingrediente crema:

stafide si mac 300 grame

nuca maruntita 20 grame

unt

2 linguri cacao

4 linguri de zahar

5 linguri de lapte

Mod de preparare:

Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut. Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.

Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.

Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).

Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.

Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.

Ponturi

Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

Sursa: culinar.bzi.ro