Prajitura Fulg de nea – Reteta usoara

Gustul de nuca de cocos ii va cuceri pe toti

Ingrediente:

Pentru blat:

180 gr zahar

5 galbenusuri

200 gr faina

1 plic zahar vanilat

10 linguri apa

8 gr praf de copt

Pentru crema:

250 gr margarina

350 ml lapte

100 gr nuca de cocos

1 lingura amidon alimentar

putina esenta de rom

Pentru glazura:

200 gr zahar

5 albusuri

nuca de cocos sau ciocolata alba

Mod de preparare:

Mixam bine galbenusurile cu zaharul, zaharul vaniliat si cele 10 linguri de apa pana cand se topeste zaharul si compozitia isi dubleaza volumul. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor.

Coacem in tava tapetata cu foaie de copt la foc potrivit timp de 15 minute. Eu am copt blatul intr-o tava putin mai mica decat tava de la aragaz.

Pentru crema, amestecam nuca de cocos cu amidonul, adaugam putin cate putin lapte si apoi punem amestecul la foc mic. O sa vedeti ca se ingroasa putin (oricum e destul de dens). Lasam sa se raceasca si adaugam putina esenta.

Margarina o frecam putin intr-un bol cat sa se desfaca, apoi adaugam putin cate putin din compozitia de cocos si amestecam bine .

Pentru glazura, mixam albusurile cu zaharul pe baie de abur pana compozitia devine putin mai tare, apoi lasam sa se raceasca.

Punem blatul, apoi crema, apoi glazura si deasupra nuca de cocos sau ciocolata alba rasa.

Citeste si: Tort de clatite cu crema de vanilie

Clatitele sunt pe gustul oricui. Deseori cu umplutura de gem, de data asta am ales o crema. Ce fel? Veti descoperi in reteta noastra.

Ingrediente (4 portii)

Pentru clatite:

1 ou

350 ml apa minerala

200 g faina

1 lingura ulei

1 varf de lingurita de sare

ulei pentru copt

Pentru crema:

300 ml lapte

2 linguri de zahar

7 biscuiti sfaramiciosi

2 galbenusuri

30 g faina

vanilie

Mod de preparare:

Pentru a prepara clatitele, bati oul cu sarea. Adaugi faina si continui sa amesteci pana dispar cocoloasele. Torni apa, amestecand continuu, pana se incorporeaza. Trebuie sa obtii un aluat de consistenta smantanii lichide. La sfarsit adaugi uleiul.

Incalzesti tigaia si o ungi cu un pic de ulei, coci clatitele si le lasi deoparte.

Pentru crema, pui jumatate din cantitatea de lapte la fiert. Separat, amesteci galbenusurile cu zaharul, faina, vanilia si restul de lapte. Cand laptele de pe foc incepe sa fiarba, torni, in fir subtire, combinatia cu galbenusuri si amesteci pana cand se ingroasa.

Pe un platou asezi cate o clatita, o ungi cu crema de vanilie, iar o clatita, crema si tot asa pana formezi un tort. Deasupra, ornezi cu biscuitii sfaramati si dai la frigider pentru cateva ore.

Curiozitati despre clatite

Deserturile preparate in casa sunt cele mai delicioase, nu degeaba cand eram mici o rugam pe mama sa ne prepare ceva rapid ca sa ne indulceasca dupa fiecare masa. Iar de cele mai multe ori, acel ceva erau clatite, pe care le mancam in diverse combinatii de gemuri pana cand, mai tarziu, am descoperit Finetti sau Nutella.

Acum avem la dispozitie atat de multe mixuri cu fructe, biscuiti, frisca sau caramel ca ti-ai trebui zile intregi sa le incerci pe toate. Adevarul e ca nu cred ca o sa potolim vreodata pofta de clatite, nu-i asa? De aceea, haideti sa aflam mai multe despre ele:

Clatitele se mananca din antichitate, iar vechii greci le spuneau teganites, dupa numele tigaii in care le frigeau. Le serveau la micul dejun.

Clatitele sunt o specialitate bretona, o regiune din N-V-ul Frantei.

Pot fi atat dulci si se numesc „crepes”, cat si sarate si poarta numele de „galette”.

Initial, clatitele se serveau cu cidru, bautura fermentata pe baza de mere.

Mai tarziu, a aparut o forma de prezentare mai spectaculoasa: „Crepes Suzette” – clatite flambate in lichior si suc de portocale.

In Franta, „Ziua Binecuvantarii Fecioarei Maria” a devenit „Ziua Clatitelor”, fiindca traditia cere sa oferi astfel de preparate. Legenda spune ca cel care reuseste sa arunce o clatita in sus si sa o prinda in tigaie cu dreapta, in timp ce tine o moneda de aur in stanga, va avea noroc de bogatie si prosperitate tot anul.

Unele dintre cele mai scumpe clatite din lume sunt servite la micul dejun. Se afla in Manchester, costa 1330 $ si contin homar, caviar, trufe si sos Hollandaise cu cea mai scumpa sampanie, Dom Perignon Rose. A fost creata pentru un restaurant de 5 stele, Opus.

Cel mai mare turn de clatite a fost construit de doi bucatari din Glasgow, Sean McGinlay si Natalie King, si masura 75 de cm. Totul a durat 22 de ore si au folosit 100 de oua, peste 10 l de lapte, 5 kg de faine si trei de unt, dar au stabilit un nou record.

Avem si noi Festivalul Clatitelor de la Prejmer, care a devenit o traditie. E un bal mascat ce dureaza pana in zori si la care oamenii se costumeaza. Sunt facute peste 20 de mii de clatite dupa retete secrete.

Festivalul este organizat inainte de intrarea in Postul Pastelui si simbolizeaza triumful luminii asupra intunericului, prevestirea soarelui si alungarea iernii.

Tot in cadrul festivalului, in 2014, doua femei din sat au facut o clatita lunga de 30 de metri din care oamenii au putut gusta.

Surse: www.kfetele.ro

culinar.bzi.ro