Prajitura cu nuca simpla

Ingrediente:

5 oua

250 g zahar

2 linguri faina

300 g nuca macinata

1 plic zahar vanilat

½ lingurita sare

Pentru glazura:

1 esenta rom

4 linguri zahar pudra

2 linguri cacao

1 lingura ulei

3 linguri apa

Pentru pudrat:

migdale coapte si macinate

Mod de preparare:

Am separat ouale, galbenusurile le-am pus intr-un castron, albusurile intr-un bol adanc. Albusurile le-am batut spuma la inceput doar cu sarea, apoi am adaugat 150 g zahar. Am mixat pana a rezultat o compozitie bine legata, lucioasa, ca de bezea. Acum este momentul sa scoate mixerul din actiune, am adaugat nuca macinata si am amestecat cu o spatul ade jos in sus, ca sa nu se lase compozitia. Am adaugat zaharul vanilat si faina si am continuat sa amestec usor, tot cu spatula.

Compozitia rezultata am pus-o intr-o tava (20×30) tapetata cu hartie de copt, iar tava am dat-o la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 15-20 minute. Timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, important este ca compozitia sa se coaca putin, sa prinda crusta deasupra.

Cat blatul se coace, am pregatit galbenusurile, pe care le-am amestecat cu 100 g zahar, frecandu-le bine-bine pana se „albesc” si capata o consistenta spumoasa. Cand blatul a fost gata, am pus galbenusurile deasupra si am mai lasat la cuptor pentru 150 minute. La fel, difera de cuptor, trebuie ca amestecul de galbenusuri sa se coaca, sa nu fie umed.

Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Este foarte important sa fie rece, atunci cand punem glazura deasupra, altfel galbenusurile se vor inmuia.

Pentru a face glazura am procedat astfel: intr-o craticioara sau ibric mai mare, am pus zaharul pudra, uleiul, cacaoa si apa si am lasat pe foc 3 minute de la primul clocot, amestecand mereu. Am oprit focul, am pus esenta de rom. Am lasat glazura sa se racoreasca, apoi am turnat-o peste blatul complet racit. Deasupra glazurii am pudrat cu migdale copate si macinate. Am dat prajitura la rece pentru cateva ore.

Citeste si: Tort cu crema de zahar ars

Ingrediente:

Pentru crema zahar ars:

1 litru lapte dulce

8 oua

1 lingura faina

7 linguri zahar

1 esenta vanilie

5 linguri zahar

Pentru blat:

4 oua

120 g faina

120 g zahar

½ plic praf copt

Pentru decor:

½ borcan dulceata de afine

300 ml frisca lichida

1 plic praf de budinca de vanilie

Mod de preparare:

Mai intai am pregatit crema de zahar ars. Am fiert laptele si l-am lasat sa se raceasca putin, apoi am pus esenta de vanilie. Ouale le-am batut cu cele 7 linguri de zahar, apoi am adaugat faina si treptat laptele racit, amestecand usor.

Intr-o cratita de 3 litri am pus la caramelizat cele 5 linguri de zahar, fara insa a lasa sa se arda. Cand zaharul s-a optit si dat cratita de-oparte si am invartit pentru a „unge” peretii cu zahar caramelizat.

In vasul caramelizat am turnat amestecul de lapte si oua si am dat la cuptorul preincalzit, pe baie de apa (cratita am pus-o intr-o alta cratita cu apa) pentru cca 30-40 minute. Crema trebuie sa fie bine inchegata.

Blat:

Ouale le-am batut impreuna cu zaharul cca 10 minute, pana si-au triplat volumul. Treptat am pus faina cernuta si amestecata cu praful de copt si am amestecat cu o spatula de jos in sus pentru a nu se lasa.

Cand crema de zahar ars a fost gata, am pus deasupra dulceata de afine, apoi compozitia de blat. Am completat vasul in care a fost cratita cu apa fierbinte, si am dat din nou la cuptor, tot pe baie de apa, pentru cca 1 ora. Blatul trebuie sa fie copt, usor rumenit si trece testul scobitorii.

Cand a fost gata, am scos vasul din cuptor si l-am lasat de seara pana dimineata pentru a se raci.

Cu ajutorul unui cutit cu lama subtire, am trecut pe toata marginea torului, apoi am pus un platou deasupra cratitei si am rasturnat cu o miscare brusca.
Am lasat cratita deasupra tortului pana seara (se lasa minim 1-2 ore) pentru a se insiropa bine blatul cu siropul de zahar ars.

Am scos cratita si am ornat tortul cu frisca batuta cu 1 plic de praf de budinca de vanilie. Am ornat cu inimioare de zahar si am lasat tortul la rece cca 30 minute, apoi l-am portionat.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.