Prajitura cu mac si stafide

Pe blogul ei, Olivia Steer vorbeste despre stilul sanatos de viata adoptat de familia ei si descrie cu lux de amanunte alimentatia raw. Ea experimenteaza zi de zi si ii surprinde pe cei mici, dar si pe sotul ei, cu tot felul de delicii culinare.

Mai jos, puteti vedea reteta unui cheesecake cu mac si stafide, despre care Andi Moisescu a spus ca este “de departe cel mai echilibrat si gustos, din tot ce-am gustat pana acum”.

Ingrediente:

1+1/2 cana de caju înmuiat o ora-doua (sau peste noapte) si bine scurs

1 pahar de fresh de portocale

2 linguri de miere de rapita

2 linguri de coaja rasa de portocale lamaie bio

1 lingurita de agar-agar

10 picaturi de esenta naturala de vanilie

1 cana de migdale fin rasnite

1 lingura de ulei de cocos

1 pumn de stafide

1 lingura de mac

Mod de preparare:

Intai e bine de stiut ca migdalele rasnite, uleiul de cocos, o lingura de miere si 5 din cele 10 picaturi de esenta naturala de vanilie sunt ingredientele magice ale celui mai simplu blat de prajitura. Hocus-pocus e numele lui. Se amesteca repejor, pana aromele se intrepatrund, iar aluatul capata un aspect de coca tare, cu multa personalitate, cu care se tapeteaza in strat subtire o forma inelata de tort.

Apoi vine crema de branza fara de branza. Abracadabra e numele ei! Caci din cativa pumni cu nuci caju, un pocal suc proaspat de portocale, o lingura de miere, coaja rasa de portocale si ultimele picaturi de vanilie se intrupeaza instantaneu in blender o crema dulce, parfumata, cum alta nu-i.

Pe care as putea-o manca cu linguroiul fara zabava, daca scopuri mai nobile nu m-ar retine. Telul e, desigur, prajitura de sarbatoare. Asa ca o amestec cu stafidele si gelifiantul facut dintr-o lingurita rasa de agar-agar fiarta in jumatate de pahar cu apa pura si o torn cu multa bagare de seama peste blatul din inel. Se ostoieste-ntai sub o ploaie scurta de mac si-apoi se da la rece, sa se racoreasca. Intr-un sfert de ceas, e gata!

Citeste si: Reteta de cheesecake cu caramel

Ingrediente:

1 cana si jumatate de biscuiti digestivi faramitati

2 linguri de zahar

1/4 ceasca de unt

200 g crema de branza

1 cana si un sfert de zahar brun

3 linguri de faina

5 oua

2 galbenusuri

2 lingurite de vanilie

topping de caramel

Mod de preparare:

Intr-un bol mediu amesteca biscuitii cu 2 linguri de zahar impreuna cu untul topit. Asaza compozitia obtinuta intr-un vas tapetat cu hartie de copt si da-o la cuptor pentru 14 minute. Intr-un castron mai mare mixeaza crema de branza impreuna cu zaharul brun si faina pana cand se omogenizeaza. Adauga ouale si galbenusurile si amesteca-le pana cand se uniformizeaza.

Adauga si vanilia apoi toarna amestecul peste crusta de biscuiti, apoi da-l din nou la cuptor pentru 40 de minute. Dupa ce s-a copt, decoreaza cheseecake-ul cu topping de caramel si da-l la rece pentru 6 ore.

Cheseecake-ul cu caramel se serveste rece, decorat cu bucatele mari de ciocolata.

Citeste si: Tort cu nuci si cafea

Ingrediente:

50 gr pesmet

6 galbenusuri

200 gr zahar

6 albusuri

120 gr nuci macinate

Pentru crema:

250 ml cafea tare

100 gr zahar

2 lingurite amidon

10 gr unt

30 gr ciocolata neagra

250 ml smantana

2 lingurite extract de vanilie

Mod de preparare:

Amesteca nucile macinate cu pesmetul. Cu un mixer bate bine galbenusurile pana cand obtii o crema deschisa la culoare. Adauga treptat 150 de gr de zahar si continua sa amesteci pana cand obtii o crema consistenta. Bate apoi si albusurile intr-un bol separat. Adauga treptat restul de zahar si amesteca bine pana cand obtii o bezea tare. Incorporeaza apoi usor bezeaua in crema de galbenusuri. Toarna totul intr-o tava si da la cuptor pentru 30 de minute.

Pentru crema, amesteca 100 gr de zahar cu amidonul, intr-o cratita. Adauga cafeaua si ciocolata si amesteca in mod continuu, pana cand obtii o crema groasa. Adauga apoi untul si vanilia. Lasa crema sa se raceasca.

Bate bine smantana si incorporeaza in crema de cafea. Taie blatul de tort in doua parti si orneaza cu crema.

Tortul mocha cu nuci se serveste alaturi de un pahar cu lichior.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.