Prajitura Battenberg

Majoritatea asociaza dulciurile si jocurile cu perioada copilariei. Astazi ne indulcim cu un desert ce ne aminteste de sotron, cubul Rubik, caietul de matematica, sah sau orice lucru la care va puteti gandi cand vedeti niste patratele: prajitura Battenberg.

Mai exact este vorba de o compozitie de chec, in doua culori (de obicei rosu si galben), asezata in patru straturi astfel incat sa se obtina acele patratele, si „sudate” cu gem, pentru ca totul sa fie apoi invelit in martipan. Suna bine, nu?

Acest desert se joaca cu gusturile noastre, fiind in acelasi timp dulce, acrisor (de la gemul ales pentru a separa patratelele) si usor amarui (de la martipan si de la esenta de migdale care se foloseste de obicei in compozitia de chec).

De obicei gemul care uneste patratelele de chec este de caise sau zmeura, insa destul de des este folosita si crema de lamaie. Daca totusi aveti alte preferinte, lasati imaginatia sa va ghideze, pentru a obtine o prajitura Battenberg pe gustul vostru.

Battenberg este o prajitura „regala”, care se presupune ca a fost creata in 1884, pentru a celebra casatoria printesei Victoria de Hesse si de Rin (nepoata a reginei Victoria) cu printul german Louis de Battenberg. Reteta are influente germane, mai ales in ceea ce priveste aspectul, datorita culorilor vii si stratului de martipan. Se spune ca cele patru patratele ale desertului reprezinta numarul printilor germani de atunci: Louis, Alexander, Franz-Joseph si Henry.

Totusi, nu exista dovezi scrise care sa ateste ca ar fi fost creata in 1884. Mai mult, in prima reteta scrisa, publicata de Frederick Vine in 1898, apar noua patrate si nu patru, iar Vine era considerat un maestru bucatar; avand in vedere diferenta de doar 14 ani intre nunta regala si publicarea retetei si gradul de pregatire al lui Vine, tindem sa-i dam crezare lui. In plus, retetele ce au urmat la inceputul secolului XX aveau de asemenea noua patratele.

In timpul Primului Razboi Mondial, din cauza ostilitatii britanicilor fata de Germania, familia Battenberg si-a schimbat numele in Mountbatten, prajitura insa si-a pastrat denumirea. Pentru ca a devenit foarte populara, aceasta se gaseste atat in cofetarii si restaurante cat si in varianta mai putin aromata dar mai la indemana, direct din supermarket.

Bineinteles ca fiind vorba de un desert britanic, prajitura Battenberg este savurata alaturi de o ceasca din ceaiul preferat.

Ingrediente:

175 gr unt moale

175 gr zahar fin

175 gr faina cu agent de crestere

1 lingurita praf de copt

3 oua

65 gr migdale macinate

½ lingurita esenta de vanilie

½ lingurita esenta de migdale

Colorant alimentar roz

200 gr gem de caise

250 gr martipan

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 1800 C, se ia o tava patrata, cu latura de 20 cm, se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt sau faina. La mijlocul tavii se pune o bucata de hartie indoita (trebuie sa fie la nivelul tavii sau mai sus), pentru a separa tava in doua.

Pentru prepararea checului, se pun intr-un vas faina, zaharul, migdalele, praful de copt, se amesteca apoi se adauga untul, oaule, esentele de vanilie si de migdale. Se formeaza un aluat moale. Jumatate din aluat se pune intr-o parte a tavii, peste cealalta jumatate se toarna colorant, se amesteca pana culoarea este distribuita peste tot, apoi aluatul se toarna in cealalta jumatate a tavii.

Se niveleaza cu o spatula sau un cutit compozitia. Se coace 25-30 de minute; dupa ce se opreste cuptorul se mai lasa cateva minute inauntru apoi se scoate afara si se indeparteaza din tava cand s-a racit. Se taie marginile pentru a obtine un patrat perfect si fiecare bucata de chec se taie pe lungime in doua parti egale, astfel incat vor rezulta 2 bucati roz si doua galbene.

Se incalzeste usor gemul. Se ruleaza martipanul, se iau o bucata rosie si una galbena de chec, se unge fiecare bucata cu gem, se pun cu partea cu gem la marginea foii de martipan, se unge si partea din interior (unde se unesc cele doua bucati) si exteriorul cu gem, apoi partea de sus, se pune al doilea strat de chec, avand grija ca bucata galbena sa vina peste cea rosie si invers.

Se unge din nou cu gem ca mai devreme (intre bucatile de chec, pe laturi si deasupra). Se ruleaza apoi checul peste martipan, pana cand este tot invelit. Se niveleaza capetele prajiturii si se indeparteaza excesul de martipan.

Se serveste alaturi de o ceasca de ceai.

Citeste si: Reteta de cheesecake cu caramel

Ingrediente:

1 cana si jumatate de biscuiti digestivi faramitati

2 linguri de zahar

1/4 ceasca de unt

200 g crema de branza

1 cana si un sfert de zahar brun

3 linguri de faina

5 oua

2 galbenusuri

2 lingurite de vanilie

topping de caramel

Mod de preparare:

Intr-un bol mediu amesteca biscuitii cu 2 linguri de zahar impreuna cu untul topit. Asaza compozitia obtinuta intr-un vas tapetat cu hartie de copt si da-o la cuptor pentru 14 minute. Intr-un castron mai mare mixeaza crema de branza impreuna cu zaharul brun si faina pana cand se omogenizeaza. Adauga ouale si galbenusurile si amesteca-le pana cand se uniformizeaza.

Adauga si vanilia apoi toarna amestecul peste crusta de biscuiti, apoi da-l din nou la cuptor pentru 40 de minute. Dupa ce s-a copt, decoreaza cheseecake-ul cu topping de caramel si da-l la rece pentru 6 ore.

Cheseecake-ul cu caramel se serveste rece, decorat cu bucatele mari de ciocolata.

Citeste si: Tort cu nuci si cafea

Ingrediente:

50 gr pesmet

6 galbenusuri

200 gr zahar

6 albusuri

120 gr nuci macinate

Pentru crema:

250 ml cafea tare

100 gr zahar

2 lingurite amidon

10 gr unt

30 gr ciocolata neagra

250 ml smantana

2 lingurite extract de vanilie

Mod de preparare:

Amesteca nucile macinate cu pesmetul. Cu un mixer bate bine galbenusurile pana cand obtii o crema deschisa la culoare. Adauga treptat 150 de gr de zahar si continua sa amesteci pana cand obtii o crema consistenta. Bate apoi si albusurile intr-un bol separat. Adauga treptat restul de zahar si amesteca bine pana cand obtii o bezea tare. Incorporeaza apoi usor bezeaua in crema de galbenusuri. Toarna totul intr-o tava si da la cuptor pentru 30 de minute.

Pentru crema, amesteca 100 gr de zahar cu amidonul, intr-o cratita. Adauga cafeaua si ciocolata si amesteca in mod continuu, pana cand obtii o crema groasa. Adauga apoi untul si vanilia. Lasa crema sa se raceasca.

Bate bine smantana si incorporeaza in crema de cafea. Taie blatul de tort in doua parti si orneaza cu crema.

Tortul mocha cu nuci se serveste alaturi de un pahar cu lichior.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.