PRĂJITURĂ “AMARIS”

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 30 min

Timp de gatire: 30 min

Gata in: 60 min

INGREDIENTE

Pentru blat

4 ouă

4 linguri zahăr

4 linguri făină

1 praf sare

1 plic zahăr vanilat

Pentru cremă

5 ouă

1 praf sare

300 g zahăr pudră

500 ml lapte

2 pliculete zahăr vanilat

2 pliculete gelatină pentru prăjituri

500 ml frişcă

Pentru ornat

300 g zahăr

100 g nuci

MOD DE PREPARARE

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă gălbenuşurile, zahărul tos, făina şi vanilia şi se bat bine în continuare. Se toarnă compoziţia în tava tapetată cu hârtie pentru copt şi se bagă în cuptor.

După ce s-a copt, se scoate din cuptor şi se lasă blatul la răcit.

Separat, se bate frişca cu 2-3 linguri de zahăr pudră şi se lasă la rece. Într-o cratiţă, se topeşte zahărul, se adaugă ouăle bătute, vanilia şi laptele fierbinte şi se lasă să fiarbă câteva minute.

În acest timp, se pune gelatina în apă rece, se amestecă până se topesc toate granulele şi se toarnă în crema caramel. Se amestecă bine până începe să clocotească, apoi se ia cratiţa de pe foc şi se pune în apă rece, amestecându-se continuu astfel încât să se răceasă, dar să se şi întărească.

Crema caramel se amestecă cu frişca până se obţine o cremă fină şi foarte pufoasă.

Blatul se scoate din tavă, se taie în două părţi, dintre care una mai subţire, pentru a putea fi pusă pe deasupra. Se topeşte zahărul şi se amestecă cu nuca tăiată julien şi apoi se toarnă pe o tavă tapetată cu unt topit.

Cranţul se zdrobeşte şi se aşază pe foile de blat. Între cele două foi se pune crema caramel, într-un strat mai gros şi se lasă la rece. Se ornează cu ornamente făcute din caramel.

Citeste si SPUMĂ DE CĂPŞUNI

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 25 min

Gata in: 25 min

INGREDIENTE

2 albuşuri

2 linguri zeamă de lămâie

300 g căpşuni

100 g zahăr

4 batoane de ciocolată

4 batoane de napolitane

Pentru ornat

câteva frunze de mentă

MOD DE PREPARARE

1.Albuşurile se pun într-un castron şi se bat spumă. Se adaugă zeama de lămâie şi se bat în continuare,până ce spuma devine foarte densă şi nu se mai desprinde de pe tel.

2.Separat,într-un alt castron,sepun 200 g căpşuni tăiate în sferturi, după ce au fost spălate şi curăţate de codiţe. Se presară peste ele zahărul tos şi se pasează cu o furculiţă.

Semixează apoi,adăugând treptat câte o lingură de albuş, iar când se obţine o spumă bine legată se acoperă cu un capac şi se pune la frigider pentru cel puţin o oră.

3.Spuma rece se pune în cupe şi se serveşte cu batoane de napolitane, căpşuni proaspete şi ciocolată. Se ornează cu 2-3 frunzuliţe de mentă.

Sursa:retete.unica.ro