Nu fa aceasta greseala daca vrei sa-ti iasa cea mai buna racitura din carne de porc

Traditionala racitura de porc sau piftie din carne de porc, aromata cu usturoi, fina si gustoasa, inchegata fara sa folosim pliculete cu gelatina, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Craciun.

O gospodina cu experienta din Bucuresti a dezvaluit, pentru adevarul.ro, care este greseala pe care nu trebuie sa o facem pentru ca piftia sa tremure ademenitor si invitatii sa o savureze cu cea mai mare placere.

Ingredientele sunt urmatoarele:

jumatate de capatana de porc

2 „adidasi“ de porc

cateva bucati de sorici

2 morcovi (optional, pentru un gust putin dulce)

radacina de telina

o lingurita boabe de piper

sare

5-6 catei de usturoi

Capatana de porc se taie in bucati potrivite, iar intr-o oala incapatoare se pun la fiert urechi, rat, bucati de carne si soriciul, oase de rasol, adidasi de porc, dar si morcovii intregi si bucatile de telina, putina sare si boabele de piper.

Important este ca apa sa acopere bine carnea, pentru ca nu aveti voie sa completati cu apa dupa ce aceasta se va evapora in timpul fierberii, ne sfatuieste Elisabeta Stoica din Bucuresti, gospodina cu zeci de ani de experienta. Se fierbe totul la foc potrivit, pana cand incepe carnea sa se desprinda de pe oase.

Nu uitati ca in timpul fierberii sa indepartati grasimea si spuma care se aduna la suprafata.

Dupa ce carnea a fiert, scoateti totul din apa pe platouri, inclusiv legumele, si separati carnea de os. Zdrobiti usturoiul si frecati-l cu sare, trageti de pe foc oala cu zeama in care a fiert carnea si puneti usturoiul in ea, apoi amestecati totul bine. Lasati compozitia la odihnit timp de 10 minute.

Rezultatul trebuie sa aiba o consistenta usor lipicioasa. Pentru a verifica daca piftia se va inchega, puteti sa puneti niste zeama pe o farfuriuta si sa o bagati putin la frigider.

Daca se incheaga, atunci puteti sa va vedeti mai departe de treaba. Carnea se repartizeaza in vase mai mici, boluri, vase yena sau farfurii, si puteti sa asezati la baza si morcovul fiert taiat rondele, daca doriti sa formati un design mai vesel dupa ce rasturnati piftia.

Urmeaza sa turnati zeama peste bucatile de carne, pana le acoperiti, dar folositi o strecuratoare, pentru ca piftia sa iasa clara. Vasele cu piftie se dau la frigider pana se incheaga. Puteti sa o serviti cu putina boia dulce presarata deasupra.

Citeste si: jumari de Craciun

Jumarile de porc, numite in unele regiuni ale tarii jumeri sau jumere, nu lipsesc de pe masa romanilor in perioada Craciunului. Trebuie neaparat sa nu uiti ca sarea se pune pe jumari doar dupa ce s-au racit! Jumari cu bere delicioase perfecte ca aperitiv la o masa traditionala. Iata o reteta simpla:

Ingrediente:

sare

200 ml bere neagra

1 kg slanina cu carne

Mod de preparare:

Slanina se taie cuburi si, impreuna cu berea, se pune intr-un vas sa se topeasca. Dupa ce s-a topit, jumarile se scot pe servete de hartie, iar untura rezultata se arunca, conform unica.ro. Se presara jumarile cu sare numai dupa ce s-au racit.

Cele mai apreciate sunt cele crocante, bine rumenite. Cum facem sa avem jumari de acest fel si ce greseli trebuie evitate, ne va spune bucatarul aradean Adrian Pop. Folosind sorici cu putina slanina, poti face cele mai bune jumari de porc crocante.

„Daca dorim sa avem jumarile crocante trebuie sa folosim doar sorici cu slanina. Trebuie evitat sa folosim slanina cu putina carne, deoarece, in acest caz, jumarile ies putin mai fragede. Oricum le dorim, jumarile sunt simplu de preparat, iar rezultatul va fi unul apreciat”, spune bucatarul aradean.

Acesta explica faptul ca nu sunt necesare multe ingrediente, reteta pentru jumari crocante este usor de preparat. „Avem nevoie de slanina cu sorici, apa si sare. Slanina se taie in cubulete mici, de 4-6 centimetri. Acestea se pun la fiert intr-un tuci cu sare si apa cat sa acopere bucatile taiate.

Dupa ce apa se va evapora si in recipient va ramane doar untura lichida, bucatile de slanina cu sorici si mai lasa putin la prajit, tocmai pentru a iesi crocante. Jumarile sunt gata in momentul in care furculita intra in acestea”, spune bucatarul aradean Adrian Pop. Jumarile se scot cu o paleta care sa permita scurgerea unturii. Acesta poate fi pastrata in frigider sau camara si folosita la diferite mancaruri.

Sursa: sanatate.bzi.ro