Friganelele – desertul ideal

Pain perdu in franceza sau friganea, asa cum se numeste in romana, este o gustare atat de simpla, si totusi atat de savuroasa, incat francezii o puteau inventa.

In Franta, este considerat un desert, un mic dejun sau o gustare pentru dupa-amiaza. Feliile coapte se servesc cu o sumedenie de toppinguri: gem, marmelada, unt, miere, sirop de artar, sirop aromat de fructe, sos de mere, frisca, fructe, ciocolata, Nutella, zahar, iaurt, zahar pudra, bacon, branza, inghetata, diferite nuci sau alte topping-uri similare.

Maroniu si crocant la exterior, moale si cremos la interior. Un french toast perfect insa depinde foarte mult de ingrediente. Pentru ca sunt putine, trebuie sa fie de cea mai buna calitate.

Paine

Evita painea de sandvis alba si cea rustica, plina de gauri mari si cruste groase. Feliile trebuie sa nu fie mai subtiri de 2 cm si mai groase decat 3 cm. Undeva la 2.54 cm sunt perfecte.

Crema

Amestecul de lapte si oua prin care treci feliile de paine trebuie sa fie ca o crema. Este un factor important pentru succes. Foloseste oua de calitate.

Citeste si: Reteta de cozonac cu nuca

Ingrediente:

Pentru aluat:

200 ml lapte de cocos

2 galbenusuri

2 oua intregi

1 pastaie de vanilie

100 g unt topit

5 linguri zahar brun

sirop de trest

1 praf sare

1 pliculet drojdie uscata

600 g faina alba de grau

Pentru umplutura:

2 linguri nuci macinate

1/2 lingurita scortisoara

1 praf nucsoara

2 linguri cacao

2 linguri fulgi de nuca de cocos

1 lingur zahar brun

2 linguri lapte de cocos

Pentru finisare:

zahar pudra vanilat (eu l-am pregatit in casa)

Mod de preparare:

Se infierbanta laptele de cocos. Se adauga semintele de vanilie din pastaie si se lasa la infuzat 30 minute, pana cand laptele ajunge la temperatura camerei.

Toate ingredientele pentru aluat se pun in masina de paine, in ordinea specificata de producator: intai lichidele, apoi solidele.

Se seteaza pe programul “aluat”, in care aceasta framanta aluatul si il lasa la crescut (la mine programul dureaza 90 minute).
Intre timp, se prepara o umplutura simpla: intr-un bol se adauga nucile macinate, cacao, scortisoara si nucsoara. Se adauga laptele si zaharul si se omogenizeaza, obtinandu-se o pasta groasa. Se lasa deoparte

Dupa ce aluatul a crescut, se scoate din cuva si se mai framanta purin pe masa infainata. Se intinde foaie groasa de 2 degete. Se intinde umplutura pe foaie. Se presara nuca de cocos. Se ruleaza aluatul strans. Se taie aluatul in rondele aproximativ egale, care vor arata ca niste melcisori.

In 2 tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt se aseaza cate 3 rondele, cu taietura in sus, una langa alta. Se lasa la crescut in tavi, intr-un loc ferit de curent si caldut (inca cca 30 minute).

Se introduc tavile in cuptorul preincalzit si se coc la foc mediu (180 grade Celsius) pana cand trec testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca bine in tava, dupa care se scot din tava, se pudreaza cu zahar vanilat, se feliaza si se servesc.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.