După cum știe toată lumea, Petre Roman a avut nenumărate fane în zilele lui de glorie. Atât de tare l-au îndrăgit încât au inventat un desert care îi poartă numele.

Ce să îți spun, chit că dânsul este sau nu pe gustul tău, prăjitura aceasta va deveni cu siguranță una din preferatele tale. Să o facem!

INGREDIENTE

Pentru blat

9 ouă

9 linguri de lapte/apă

9 linguri de de nucă măcinată

18 linguri de zahăr

9 linguri de făină

1 pachet praf de copt

1 praf de sare

Pentru cremă

3 gălbenusuri

500 ml lapte

o budincă de vanilie

150 g zahăr

200 g unt

100 g zahăr pudră

1 fiolă esență de vanilie

Pentru zahărul caramelizat

300 g zahăr tos

Pentru glazură

150g zahăr pudră

3 linguri cacao

2 linguri ulei

3 linguri apă fierbinte

MOD DE PREPARARE

Se începe, desigur, cu blatul. Puteți proceda în 2 feluri: 1. coaceți un blat și îl tăiați în 3 blaturi mai subțiri. 2. Împărțiți ingredientele la 3 și coaceți fiecare blat separat.

Se preîncălzește cuptorul și se tapetează o tavă cu hârtie de copt.

Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile, adăugând un praf de sare până obții o spumă tare. Adaugă încet cele 150 g de zahăr și laptele.

După aceea adaugă aceleiași compoziții găbenușurile, făina și nuca. Ultimul pus e praful de copt, mai amestecă un pic și toarnă compoziția pentru blat în tavă.

Dă la cuptor pentru 20 minute sau până când aluatul nu se mai lipește de scobitoare.

Între timp apucă-te de cremă. Bate gălbenușurile cu zahărul și cu zahărul vanilat, apoi cu laptele și cu budinca de vanilie. Toate acestea se amestecă într-o crăticioară medie și se fierb până obții o cremă densă și omogenă.

Separat, se bat 200 g unt cu 100 g zahar pudra si cateva picaturi de extract de vanilie. Între timp bate bine untul până devine păstos și când crema s-a răcit, încorporează-l în ea.

Glazura se face simplu: combină toate ingredientele într-o crăticioară, la foc mic, până obții o cremă omogenă.

Topește și cele 300 g de zahăr tos, la foc mic: așa vei însiropa blatul.

Pregătește primul blat, peste care pui jumătate din crema de vanilie. Pune blatul al doilea și toarnă deasupra caramelul fierbinte. Când se răcește, pune deasupra cealaltă jumătate din crema de vanilie și ultimul blat deasupra.

Toarnă deasupra glazura fină de ciocolată și niveleaz-o cu o spatulă sau cu un cuțit cu lama lată.

Vestea proastă e că trebuie să lași prăjitura la rece pentru câteva ore bune – chiar și 24 dacă ai răbdare – pentru a-i permite caramelului să însiropeze blatul.

Sursa: retete.unica.ro