Cum se fac jumarile cu bere

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 10 min

Timp de gatire: 60 min

Gata in: 70 min

INGREDIENTE

sare

200 ml bere neagră

1 kg slănină cu carne

MOD DE PREPARARE

Jumări cu bere delicioase perfecte ca aperitiv la o masă tradiţională. Iată o reţetă simplă, delicioasă și extrme de rapidă!70 min

1. Slănina se taie cuburi şi, împreună cu berea, se pune într-un vas să se topească.

2. După ce s-a topit, jumările se scot pe şervete de hârtie, iar untura rezultată se aruncă.

3. Se presară jumările cu sare numai după ce s-au răcit.

Citeste si: LEBĂR DE CASĂ – REȚETA TRADIȚIONALĂ

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 45 min

Timp de gatire: 70 min

Gata in: 115 min

INGREDIENTE

1 ficat porc

2 plămâni

1 plină

200 g carne grasă de pe guşa porcului

sare

piper

cimbru

1-2 intestine de porc pentru cârnaţi

MOD DE PREPARARE

Lebărul tradiţional nu trebuie să lipseacă din colecţia ta de reţete pentru masa de Crăciun. Aici ai cea mai simplă și răspândită rețetă, dacă o respecți o să îți iasă un lebăr atât de bun, nu vei mai cumpăra vreodată făcut de alții!

1. Ficatul, plămânii, splina şi carnea grasă se spală foarte bine şi se lasă în apă rece pentru 30 de minute, să iasă tot sângele.

2. Apoi, se pun la fiert în apă rece cu sare şi cimbru. După ce au fiert, zeama nu se aruncă, iar carnea şi măruntaiele se trec prin maşina de tocat.

Apoi, pas­ta rezultată se frământă cu 2-3 linguri de zeamă în care au fiert ingredientele.

3. La maşina de tocat se ataşează pâlnii de cârnaţi pe care se trage intestinul de porc. Se umple intestinul, se leagă la ambele capete şi se dă la rece.

Citeste si SARMALE

INGREDIENTE

3 verze de cca 750g fiecare

1kg carne tocata de porc

125g orez

3 cepe

3 rosii

1 pliculet sare de lamaie

sare, piper, boia dulce dupa gust

o legatura de marar uscat

3 foi de dafin

ulei

MOD DE PREPARARE

Nu există Crăciun fără sarmale!

Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Cand ceapa devine sticloasa se adauga o lingurita de boia dulce si se amesteca. Cand ceapa este sticloasa, se adauga orezul si se mai lasa pe foc inca 2 minute. Carnea de porc tocata se pune intr-un castron, se adauga sare si piper dupa gust si se amesteca bine cu mainile.

Peste aceasta compozitie se adauga ceapa si orezul – racite in prealabil – si se amesteca. Intr-o oala, punem 2l apa, saram dupa gust si o punem pe foc pana da in clocot. In aceasta zeama oparim frunzele crude de varza. Le introducem una cate una in apa si le lasam pana devin suficient de moi pentru a rula sarmaua.

Pentru umplerea sarmalelor folosim frunze de varza intregi – in cazul in care sunt prea mari le taiem in doua. Intindem frunza pe tocator, punem o lingura de umplutura pe frunza si apoi impachetam sarmaua.

In doua foi de varza punem mararul uscat si il rulam.

Foile de varza ramase le taiem fideluta, marunt. Rosiile le dam pe razatoare. Intr-o oala suficient de mare pentru cantitatea de sarmale pe care o pregatim – in acest caz a fost nevoie de una de 5 L – turnam ulei, punem varza tocata marunt, peste adaugam mararul rulat in foile de varza, frunzele de dafin si rosiile.

Peste toate acestea incepem sa punem sarmalele, strat cu strat. Deasupra sarmalelor presaram un strat de varza taiata fideluta. Pregatim zeama in care se fierb sarmalele din 2 l apa, 2 linguri de sare si o lingurita de sare de lamaie. Turnam aceasta zeama peste sarmalele din oala si le punem la fiert la foc potrivit aproximativ 2 ore.

Sarmalutele se servesc alaturi de smantana si mamaliguta.

SURSA: retete.unica.ro