Cum se fac cei mai buni caltabosi de Craciun – Li se mai spune si Traista lui Craciun

Regretatul Radu Anton Roman a adunat de prin toata tara, intr-o singura carte, „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti“, o serie de retete care mai de care mai gustoase. Ne permitem din cand in cand sa va provocama la un festin culinar, purtand semnatura lui.

Ingrediente:

„niste mate groase (bine spalate in apa rece)

maruntaie – inima, bojoci, ficat, splina- cam 1,5 kg

500 g carne foarte grasa de la gat

2 cepe

0,5 kg sorici

sare

piper

ienibahar

maghiran

500 g orez fiert cat sa ramana tare (pentru cine vrea), bine spalat“

Mod de preparare

Fierbi inima, plamanul, ficatul, splina si carnea in apa cu putina sare. Le toci sau le dai prin masina de tocat, dupa preferinta. Prajesti ceapa tocata si o scurgi bine. Amesteci totul (tocatura, ceapa si orezul) cu o parte din zeama de la fiert, pui sare si piper, condimentele, mirodeniile, „pana ajunge ca o coleasa care curge incet, ca lava din Etna).“

Umpli matele, legi la capete, le fierbi un sfert de ora la foc mic (in zeama in care au fiert maruntaiele). Le poti manca ca atare, afuma, fierbe sau praji in untura.

Caltabosul este o specialitate preparata din maruntaie de porc. Spre deosebire de lebar, caltabosul contine si diferite maruntaie si orez, iar retetele difera de la o regiune a tarii la alta. Secretul pentru un gust deosebit este dat de alegerea condimentelor si de echilibrul dintre organele de porc si grasimea pe care o contine.

Vezi Cea mai gustoasa reteta de caltabos. Ca sa iti iasa perfect, trebuie sa faci asta

Iata care sunt ingredientele necesare:

2,5 kilograme maruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inima)

250 grame carne grasa de porc

700 grame ceapa alb

1 cana mare de ore

4 foi de dafin

1 capatana de usturoi curatata

1 lingura rasa nucsoara macinata

1 lingura rasa boabe de ienibahar macinat

100 grame untura de porc mate de porc bine spalate

sare

piper negru macinat

1 lingura piper boabe

Mod de preparare:

Pentru inceput, trebuie spalate foarte bine toate maruntaiele, cu multa apa rece.

Se pune la fiert o oala mare in care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cateii de usturoi si o lingura de boabe de piper. Apoi se pun la fiert organele de porc si carnea, taiate toate in bucati mari. Trebuie fierte la foc mic.

Dupa ce au fiert pana cand s-au patruns bine, organele trebuie scoase din oala si lasate la racit. Zeama se pastreaza insa la cald.

Orezul trebuie spalat in apa rece si rumenit in doua linguri de untura, pana devine sticlos. Apoi se stinge cu doua cani si jumatate din zeama in care a fiert carnea. Se da in clocot orezul, apoi se face focul mic si se mai lasa sa fiarba 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasa sa se raceasca complet.

Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in restul de untura. Carnea si maruntaiele de porc fierte se dau prin masina de tocat.

Carnea astfel tocata se pune intr-un castron foarte adanc si se amesteca bine cu ceapa. Se adauga piperul macinat, ienibaharul si nucsoara. Se framanta bine cu mana si se adauga orezul fiert, apoi se condimenteaza cu sare dupa gust.

Se umplu matele cu aceasta compozitie, se leaga la capat si se pun la fiert in apa in care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute, scrie bzi.ro.

Dupa ce au fiert, caltabosii se scot din apa si se lasa la scurs, apoi se pun la rece sau se afuma pentru a se pastra bine.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.