Cum faci un cozonac pufos. Alege umplutura preferată

Cozonacul este desertul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun.
Rețeta clasică se poate folosi cu diverse umpluturi, în funcție de preferințe.
Află cum faci un cozonac pufos de Sărbători.

Ingrediente:

– pentru aluat:

700 g făină, 25 g drojdie proaspătă, 100 g zahăr, 250 ml lapte, 3 ouă, 150 g unt, o linguriţă sare, 1 ou, coajă rasă de la o portocală, coajă rasă de la o lămâie, zahăr tos, o fiolă esenţă de rom, 300 g stafide; pentru uns: un ou.

Pentru umpluturi:

Nucă: 100 g nuci măcinate,

100 ml lapte,

40 g zahăr,

un pachet zahăr vanilat,

un praf de sare,

o esenţă de rom.

Mac: 100 g seminţe de mac, 100 ml lapte, 50 g zahăr, 30 g esență de migdale, un pliculeț de zahăr vanilat, o esenţă de migdale.

Fructe confiate: 200 g fructe confiate (caise, banane, papaya,ananas, prune) și sucul de portocală.

Rahat: 400 g rahat de fructe sau de ciocolată

Preparare:

Aluatul -se face întâi o maia din drojdie, puţină făină, zahăr şi un pic de lapte călduţ şi se lasă să crească într-un loc cald. Se pune restul de făină într-un bol mare și se amestecă cu ouăle, untul la temperatura camerei, coaja de lămâie şi de portocală, sare şi maiaua crescută.

Se adaugă laptele rămas călduţ şi se frământă un aluat elastic, cam 20 de minute. Se adaugă și stafidele înmuiate în esența de rom și sucul de la o lămâie. Se mai frământă puțin și apoi se unge bolul cu ulei pe margini și deasupra și se lasă aluatul să crească până când îşi triplează volumul, maximum o oră.

Preparare umpluturi:

de nuci- se încălzeşte laptele, se adaugă zahărul, zahărul vanilat, nuca, sarea şi romul. După ce a dat un clocot, se ia vasul de pe foc.

de mac- se macină macul, se pune laptele la încălzit, se dizolvă zahărul, apoi se adaugă macul şi esenţa de migdale. După un clocot se trage de pe foc şi se lasă să se răcească.

de fructe confiate- se taie mărunt toate fructele și se pun la înmuiat în suc de la portocală.
de rahat- se taie în bucăți mai mici.

Finalizare: după ce aluatul şi-a triplat volumul, se răstoarnă pe masa înfăinată, se frământă puţin și se împarte în două.

Din fiecare bilă, se fac alte trei mici, cât de cât egale.

Se întind cele trei bile în câte o foaie dreptunghiulară şi se va presăra fiecare umplutură în parte. Rahatul se va adăuga în fructele confiate. Fiecare foaie se rulează atent pentru ca umplutura să nu iasă pe la capete. Cele trei rulouri se împletesc cât mai strâns având grijă să nu se rupă. Se aşază împletiturile în două tavi de cozonac tapetate cu hârtie de copt şi se ung cu ou bătut. Se coc circa 30-45 de minute. După ce se scot din cuptor se presară cu zahăr pudră.

Trucuri pentru un aluat pufos:

ingredientele se lasă de cu seară la temperatura camerei, inclusiv ouăle;

laptele nu trebuie să fie fierbinte, ci călduț;

în primele 20 de minute focul trebuie să fie mai mare, apoi se micșorează;

făina se cerne înainte de a fi pusă în bol.

Sursa: www.libertatea.ro

Articol preluat integral cu acord scris.