Chec cu susan

Ingrediente:

3 oua

10 linguri zahar (cca 120 g)

10 linguri faina (cca 150 g)

1 plic zahar vanilat

1 plic praf de copt

50 ml ulei de floarea-soarelui

50 ml apa la temperatura camerei

1 lingura cacao

esenta (eu am pus de vanilie)

un praf de sare

susan

unt pentru uns tava

Mod de preparare:

Intai de toate mixam bine ouale impreuna cu zaharul, zaharul vanilat sarea si esenta, pana in momentul cand vedem compozitia deschisa la culoare, adica blonda spre alb. Doar in acel moment incepem sa adaugam putin din ulei alternand cu cate un pic de apa, mixand incontinuu. Faina cernuta impreuna cu praful de copt, o adaugam lingura cu lingura, continuand amestecarea ingredientelor. Vom obtine o compozitie care trebuie neaparat sa aiba bule mici de aer.

Intr-o tigaie de teflon prajim susanul pana devine auriu. Atentie! Nu trebuie sa puneti nici un strop de ulei, unt sau alte minuni. Se prajeste asa, “pe uscat”. In acest moment, luam o forma de chec, o ungem frumusel cu unt presaram susanul si adaugam in tava circa 3/4 din compozitie, in restul care ramane in castron adaugan cacao si mixam pana se incorporeaza bine.

Turnam si aceasta compozitie peste compozitia blonda, invartim frumusel cu o furculita ca sa o zebram (eu am facut operatia cu un betisor de frigarui si nu a iesit cum as fi vrut).

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 175 de grade si uitam de ea timp de 30-35 de minute. Nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute, dupa jumatate de ora, verificati cu o scobitoare sa vedeti daca e gata.

Lasam sa se raceasca bine, cu varful unui cutit desprindeti usurel de pe margini (eu am desprins cu o paleta din plastic). Daca doriti faceti dungulite de ciocolata, daca nu presarati zahar pudra. Serviti alaturi de o cafea sau o cana cu lapte.

Citeste si: Prajitura cu blat de nuca

Ingrediente:

Pentru blat:

6 albusuri

6 linguri zahar (85 g)

4 linguri de faina (80 g)

2 linguri nuca macinata (25 g)

1 lingurita praf de copt (3 g)

1 plic zahar vanilat (16 g)

un praf de sare

Pentru crema:

6 galbenusuri

3 linguri zahar (40 g)

3 linguri faina (40 g)

400 ml lapte

100 g frisca

1 fiola esenta de vanilie

Pentru decorat:

ciocolata amaruie

ciocolata alba

bombonele din zahar

Mod de preparare:

Separam intsi albusurile de galbenusuri. Este indicat sa punem galbenusurile intr-un vas care poate fi pus pe foc la aragaz. Mixam albusurile impreuna cu un praf de sare pana se intaresc. Adaugam apoi zaharul si zaharul vanilat si mixam incontinuare, pana cand compozitia devine ca de bezea. Faina cernuta o amestecam cu nuca macinata si praful de copt, apoi o adaugam treptat peste compozitia cu albusuri. Cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecam usor de jos in sus, pana se incorporeaza bine ingredientele.

Intr-o tava de marime 20×30 cm, tapetata cu hartie de copt (hartia o umezim sub jetul de apa, o stoarcem, scuturam bine, apoi o asezam in tava), rasturnam compozitia, nivelam si bagam tava in cuptorul preincalzit la foc mediu (eu am preincalzit 160 de grade, dar cred ca ar merge 170 dupa parerea mea) si lasam pana vedem ca se rumeneste usor si la atingere blatul e ferm. Eu l-am lasat in jur de 20 de minute.

Scoatem din cuptor, asezam blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Pentru crema, mixam galbenusurile impreuna cu zaharul pana se deschid la culoare. Adaugam faina, amestecam bine pana se incorporeaza, apoi adaugam laptele treptat, amestecand incontinuu ca sa se omogenizeze bine.

Punem vasul pe foc si amestecam incontinuu piana se ingroasa.

Atentie, nu trebuie sa fiarba ! Lasam la racit, amestecind din cind in cind, ca sa nu se formeze crusta deasupra. Cind crema s-a racit, adaugam fiola de esenta de vanilie si frisca batuta spuma. Amestecam usor, apoi punem crema deasupra blatului.

Am decorat cu ciocolata neagra si alba, apoi cu bombonele de zahar. Bagam prajitura in frigider pentru citeva ore, apoi portionam si servim.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.