Nu avem nevoie de noroc, talent sau experienta in bucatarie pentru a obtine o friptura de porc frageda si suculenta!
In schimb, avem nevoie doar de rabdare, deoarece acest tip de mancare demonstreaza cat de important este modul in care este preparata. Pentru ca doar o gatire corecta va face ca preparatul din carne de porc sau de vita sa se topeasca in gura!
Secretul celei mai fragede fripturi de porc sau de vita nu are de-a face cu ingredientele folosite si nici cu ustensilele necesare in timpul procesului de preparare.
Exista insa un detaliu care ne ajuta sa gatim carnea astfel incat sa ne bucuram nu numai de un gust desavarsit, ci si de o textura pe masura, scrie Adevarul.ro. Congelarea cauzeaza expandarea si craparea fibrelor musculare, rezultand in sporirea fragezimii carnii, potrivit unui studiu condus de Universitatea Kansas City.
Astfel, autorul studiului, cercetatorul John Unruh, sustine ca secretul din spatele unei fripturi fragede este inghetarea prealabila a carnii si apoi dezghetarea acesteia, chiar inaintea prepararii acesteia.
Potrivit specialistilor, inainte de a prepara friptura, pregatiti carnea. Nu puneti carnea din pachet direct in tigaie!
In schimb, cel mai bine este sa asezati bucata de carne pe o farfurie si lasati-o acolo timp de 15 minute. Acest lucru va permite proteinei reci sa se obisnuiasca cu temperatura camerei, reducand riscul de a innegri friptura la exterior si de a o usca sau arde, inainte ca interiorul sa fie de asemenea preparat.
Apoi uscati bucata de carne cu ajutorul unor prosoape de hartie. Daca stii si alte trucuri pentru ca preparatul din carne de vita sau porc sa se topeasca in gura te invitam sa ne lasi comentarii cu secretele tale.
Omul de stiinta Susan Eksted a afirmat ca cele mai multe gospodine fac o mare greseala atunci cand pun carnea la decongelat. Conform acesteia, a lasa alimentele in frigider, peste noapte, pentru a se decongela, e total gresit. Dr. Susan pretinde ca, cea mai buna metoda de decongelare a carnii este aceea de o pune in apa rece.
In acest fel, carnea se va pastra frageda, apa conducand caldura mai bine decat aerul. “Bucatarii profesionisti stiu asta de foarte mult timp, insa nu vor sa divulge acest secret si astfel omul de rand nu este bine informat, lasand carnea la dezghetat peste noapte, pentru a o avea pregatita a doua zi”, afirma ea.
Metoda sigura si rapida pentru a dezgheta carnea
Incalzeste o cratita cu apa pana cand apare un numar mic de bule pe fundul recipientului. In acest moment, ar trebui sa poti baga degetul in apa, insa sa nu-l poti tine mai mult de 2-3 secunde. Pune carnea intr-o punga sigilata si bag-o in apa pentru 10-15 minute.
Durata variaza in functie de tipul de carne pe care vrei sa o dezgheti, carnea de pasare avand un timp mai scurt in care trebuie lasat.
Dupa cele 10-15 minute ar trebui ca bucata de carne sa devina maleabila si sa o poti prepara mult mai repede decat daca ai fi avut de asteptat sa se dezghete treptat.
Sfat util
Pentru ca aceasta metoda sa functioneze, ai grija sa portionezi carnea cand este proaspata, deoarece se dezgheata cu atat mai greu cu cat bucata de carne e mai mare. De exemplu, poti pastra la congelator pieptul de pui gata feliat, taiat pe jumatate sau taiat cubulete.
Contrar unor credinte populare bine inradacinate, congelarea alimentelor nu face bacteriile sa dispara complet, ci doar le intrerupe activitatea. FoodKeeper a realizat un studiu in acest sens, tocmai pentru a verifica timpul de valabilitate ale alimentelor pastrate in congelator.
Pe aceasta lista a inclus unele dintre cele mai populare alimente pe care oamenii obisnuiesc sa le inghete pentru a le pastra cat mai mult timp. Astfel, pizza rezista in congelator pana la doua luni de zile, in vreme ce baconul nu mai poate fi consumat dupa mai mult de o luna.
Carnatii si alte mezeluri pot fi pastrate proaspete in congelator pana la doua luni, iar chiftelutele semipreparate din pui (nuggets) rezista chiar si 3 luni.
Carnea tocata de vita poate fi consumata chiar si dupa 4 luni de stat in congelator, pestele si dupa 6 luni, iar carnea de porc bate recordul cu un termen de valabilitate de pana la douasprezece luni. Carnea de pui rezista si ea destul de mult, in medie pana la 6 luni, pe cand fructele nu ar trebui pastrate mai mult de 6 luni in congelator.
Legumele sunt ceva mai rezistente si au o durata de viata de pana la 8 luni in congelator. Branza si inghetata au o valabilitate similara si rezista intre doua si 4 luni atunci cand sunt congelate.
Sursa: culinar.bzi.ro