Un nou mod de facut sarmale, mai bun – Se prepara si mai repede

O altfel de mancare traditionala: sarmale din carne de curcan. Desi vorbim de un produs traditional romanesc, carnea de curcan nu prea este folosita la realizarea sarmalelor.

Preparatul, care include si carnea de curcan, este unul mai putin intalnit la noi, dar compenseaza prin faptul ca foloseste o carne considerata mai sanatoasa decat cea de porc si de vita.

Carnea de curcan este considerata una dintre cele mai sanatoase materii prime folosite pentru prepararea mancarurilor prin faptul ca nu contine colesterol si este mai usor digerabila. Primul pas pentru realizarea sarmalelor este sa tocam carnea de curcan, ca si ceapa.

Orezul se pune la inmuiat in apa, de preferat putin calduta, pentru a putea lucra mai bine sarmalele. Tot in apa vom pune si frunza de varza, insa pentru a se desara in perioada cat pregatim ingredientele si amestecam compozitia.

Ingrediente:

Piept de curcan sau pulpa, ori un amestec dintre cele doua-800 de grame, ceapa-250 de grame, sare-dupa gust, Orez-100-120 de grame, marar si patrunjel verde, care sa fie tocat, foi de dafin-doua, trei bucati, o crenguta de cimbru, piper macinat, dupa gust, pasta de tomate-doua linguri, ulei de floarea-soarelui sau, daca se poate, ulei de masline-50 de grame, rosii doua, trei bucati, bors 200 de mililitri, 2 capatani usturoi

”Dupa ce am tocat ceapa, o punem putin la calit si adaugam orezul, apoi carnea de curcan, verdeata, pasta de tomate, piperul macinat si sarea. Amestecam ingredientele si lasam apoi compozitia la rece. In acest interval de timp pregatim frunza de varza pentru realizarea sarmalelor. Eu recomand sa se foloseasca o oala de lut la realizarea acestui preparat traditional”, explica Nichi Maracine, maestru de arta culinara.

De ce se pune bors peste sarmale

Daca nu aveti totusi o oala de lut, puteti gati sarmalele si intr-un recipient din metal. Urmatorul pas este sa realizati sarmalele dupa metoda deja cunoscuta, prin adaugarea compozitiei in frunza de vita si infasurarea acesteia.

Pe fundul recipientului unde veti pregati termic sarmalele este bine sa puneti cateva frunze de varza pentru a mai atenua putin din caldura generata de foc, evitind astfel lipirea sarmalelor.

Acestea se vor adauga in recipientul de gatit intr-o forma triunghiulara, pentru a se manevra mai bine dupa ce s-au facut, lasand loc la mijlocul acestuia pentru a adauga frunza de varza, ce se va scoate ulterior. Intre straturile de sarmale vom adauga si foile de dafin si usturoiul taiat bucatele.

Vom pune apoi apa calduta peste sarmale, completand cu bors pentru a le da un gust usor acrut. Lichidul trebuie sa fie cam cu doua degete peste sarmalele din recipientul de gatit, cu precizarea ca se va adauga si putin ulei de floarea soarelui sau ulei de masline.

”Recomandarea mea este ca inainte sa adaugam apa si borsul, sa punem un strat de rosii taiate subtire. Dupa ce lichidul se va evapora in timpul fierberii, rosiile vor da un gust si o culoare frumoasa sarmalelor”, precizeaza maestrul Nichi Maracine.

Tot procesul de realizare a sarmalelor dureaza cam 45 de minute, iar fierberea acestora alte 55-60 de minute. Prepararea termica a sarmalelor este data intotdeuna de duritatea frunzei de varza.

Sarmalele din carne de curcan se servesc cu mamaliguta si smantana, dar si hrean si ardei iuti, dupa gust. Daca avem si tuica, preparatul se va servi conform traditiei romanesti.

Citeste si: Tort “Medovik” – Cel mai simplu tort, pentru cei care nu vor sa intinda aluatul

Ingrediente:

Pentru blat:

2 pahare faina

2 oua mai mari

1 pahar zahar

1 lingurita bicarbonat de sodiu

100 gr unt

3 linguri miere de albine

190 gr smantana

Pentru crema:

4 liunguri zahar

380 gr frisca

Mod de preparare:

Blat:

Pune intr-un vas, la foc mic, bicarbonatul, untul, mierea si zaharul. Fierbe totul vreo 10 minute, pana cand compozitia devine maro. Ia cratita de pe foc si pune in ea smantana. Dupa ce ai amestecat bine, adauga ouale.

Omogenizeaza. Incorporeaza faina si, la fel, omogenizeaza. Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Transfera compozitia in ea si baga in cuptorul incins la 200 de grade Celsius, pentru circa 15 minute. Scoate blatul si injumatateste-l pe orizontala. Taie marginile blaturilor uniform, iar resturile marunteste-le.

Crema:

Mixeaza frisca cu zaharul.

Asamblare:

Pune un blat pe farfurie. Acopera-l cu frisca. Pune al doilea blat. Acopera-l si pe acesta cu frisca. Foloseste restul de frisca pentru a tapeta partile laterale ale tortului. Presara firimiturile de blat peste frisca.

Citeste si reteta de tort rapid cu piscoturi

Din doar cateva ingrediente potio prepara cel mai bun tort cu piscoturi si crema mascarpone.

Ingrediente:

600 g piscoturi

500 g mascarpone

200 ml frisca lichida

200 g zahar

500 g capsuni

Mod de preparare:

Bati frisca cu zaharul, apoi o amesteci cu crema mascarpone. Speli capsunile, le cureti de codite, le feliezi si le pui la scurs. Intr-o tava cu peretii detasabili asezi, pe fundul ei, un strat de piscoturi, apoi aranjezi o parte din ele in picioare, rupte in jumate, de jur imprejur, si torni o parte din crema.

Adaugi felii de capsuni si, din loc in loc, iar piscoturi si restul de crema.

Acoperi cu piscoturi si decorezi cu restul de capsuni. Il dai la rece 2 ore inainte sa il servesti.

Sursa: culinar.bzi.ro