Se pregăteşte şoriciul, se spală, se curăță de păr. Se taie fâşii apoi, cu dimensiunile dorite. Se rulează, eventual se leagă cu aţă şi se aşează în borcane de 800 grame
Se pregăteşte saramură din apă, sare şi usturoi.
La 1 litru de apă, se pun 40 grame de sare. Se lasă la frigider 3-4 zile, timp în care are timp să se frăgezească. Dacă este tare şi este nevoie, se poate fierbe înainte de a se pune în saramură.
Se serveşte că aperitiv pe pat de salată verde.
Bonus:
SLĂNINA ÎN SARAMURĂ!
Cu toate că slănina de porc este un aliment plin de grăsime, consumată în cantităţi mici, aceasta este foarte benefică pentru organismul nostru.
Slănina are proprietăți curative, întărește sistemul imunitar, reglează contracțiile mușchiului inimii, tratează durerile de articulaţii şi favorizează scăderea colesterolului.
Slănina se prepară în saramură fierbinte, de aceea o puteţi savura după 3 zile. Adăugaţi condimentele preferate pentru a obţine un gust intens şi delicios.
INGREDIENTE: 500 g de slănină proaspătă, 1.5 I de apă, 200 g de sare, 3 frunze de dafin, 13 boabe de piper negru, 3 căţei de usturoi, 5 g de piper roşu măcinat.
MOD DE PREPARARE:
Puneţi apa la foc, aduceţi-o la fierbere, presăraţi sarea, boabele de piper negru şi frunzele de dafin. Fierbeţi amestecul timp de 3 minute.
Puneţi slănina într-un vas mare sau caserolâ, turnaţi deasupra saramura fierbinte, acoperiţi slănina cu o farfurie şi puneţi deasupra o greutate (o sticlă cu apă).
Saramura trebuie să acopere slănina complet.
Lăsaţi slănina să stea în saramură timp de 3 zile la temperatura camerei.
După 3 zile scoateţi slănina din saramură şi frecaţi-o cu usturoi mărunţit.
Citeste si: piftie de post cu ciuperci
Raciturile sunt acele aperitive care deschid meniurile de sarbatoare. Dar poti prepara o piftie chiar si in perioada de post. Nu ai nevoie decat de gelatina si de legume si gata piftia de post cu ciuperci. Stim ca mai gustoasa este cea cu carne, indiferent de care, dar o poti incerca si pe aceasta pana la momentul festiv.
Ingrediente (4 portii):
500 g ciuperci pleurotus
4-5 morcovi
1 pastarnac
1 ceapa
2 teline
4-6 tije de patrunjel verde
1 gogosar murat, taiat felii
4-6 catei usturoi
sare
1 plic gelatina
Mod de preparare:
Speli, cureti legumele si le pui la fiert, pentru 40 de minute, in doi litri de apa cu o lingurita de sare. In ultimele 10 minute, adaugi si ciupercile, taiate bucati. Scoti legumele, le scurgi bine si le tai dupa cum doresti. Adaugi in lichid si usturoiul pisat. Folosesti gelatina urmand instructiunile scrise pe ambalaj. Pui in castronele bucati de legume, felii de gogosar, patrunjel verde si umpli cu zeama in care au fiert legumele. Le acoperi cu hartie curata si le lasi la rece pana in momentul servirii.
Beneficii sanatate usturoi
De peste 20 de ani, usturoiul o fost subiectul a numeroase studii stiintifice, continand una dintre cele mai versatile substante naturale folosite pentru a ne mentine sanatosi – alicina.
Aceasta are proprietati antibiotice care se activeaza atunci cand usturoiul este taiat sau sfaramat si este responsabila de mirosul intepator si gust. De indata ce este absorbita in intestin, ea este eliminata prin intermediul plamanilor si pielii, de aceea cei care il consuma se confrunta cu o respiratie si transpiratie care ii poate tine pe cei din jur la distanta.
Usturoiul – 10 beneficii pentru sanatate:
Usturoiul proaspat poate ajuta in lupta contra bacteriilor, fungilor si infectiilor cu viermi si poate ucide bacterii precum E. coli sau Salmonella.
Contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, protejandu-l in acelasi timp.
Poate trata herpesul si ciupercile de la nivelul picioarelor, dar si negii.
De asemenea, are un puternic efect antiinflamator, ajutand organismul sa lupte contra alergiilor.
Sucul de usturoi calmeaza mancarimile si eruptiile aparute in urma ciupiturilor de insecte.
Folosit zilnic, intareste sistemul imunitar reducand numarul si frecventa racelilor, ajuta la tratarea iritatiei gatului si scade riscul de a avea cancer.
Creste nivelul de insulina si regleaza nivelul zaharului in sange (este ideal pentru diabetici).
Contine vitaminele C si B6, dar si seleniu si fier.
Are un bun efect impotriva caderii parului. Maseaza delicat scalpul cu un catel de usturoi sau in amestec cu putin ulei de masline.
Aplicat pe cosuri, elimina bacteriile si ajuta la vindecarea acestora.
Surse: sanatatea.ro
culinar.bzi.ro