Reteta traditionala – Cum faci haioase din aluat cu osanza

Osanza este un ingredient ideal pentru aceasta prajitura.

Ingrediente

550 g osanza

880 g faina (330 g pt osanza, 550 g pt aluat)

2 oua

1 galbenus

2 linguri ulei

zeama de la 1 lamaie

½ lingurita rasa de sare

250 ml apa

400 g marmelada

150 g nuci optional

Pregatire aluat cu osanza pentru haiose

Prima data ne ocupam de osanza. Si ne ocupam, nu gluma, pentru ca trebuie curatata. Osanza trebuie sa fie rece bine, altfel se prelucreaza mai greu. Osanza este grasimea dintre intestinele porcului si are diverse pielite (ca un pergament) si fire si firisoare de cate trebuie curatata.

Se pune pe o scandura si se rade cu cutitul. Asa se face cu toata cantitatea. Pielitele se arunca. Bucata mea nu a fost prea curata asa ca din 750 g mi-a ramas doar 550. Dupa curatare se da prin tocatorul de carne pe discul cu gaurelele cele mai mici. Se macina extrem de usor.

Din faina se separa 330 g care se vor amesteca cu osanza. Dar inainte de toate, cand s-a terminat macinatul, se baga in aparatul de macinat din cele 330 g faina si asa practic aparatul se curata singur.

Se pune toata osanza intr-un bol, se adauga si restul de pana la 330 g faina si se amesteca bine de tot, fie cu un mixer, fie cu mana sau cu o lingura. Trebuie sa se omogenizeze bine si sa obtinem o pasta care va trebui sa o intindem usor. Se lasa pe masa de lucru, la temperatura camerei.

Pentru aluat se amesteca cele 2 oua, galbenusul, sarea, uleiul, zeama de lamaie, apa si jumatate din cele 550 g de faina ramase. Se bate bine cu mixerul. Apoi se adauga treptat si restul de faina. Cand nu mai „duce” mixerul actionam cu mana pana se incorporeaza si restul de faina.

Se mai framanta un pic pe masa de lucru, dupa care se da bine cu faina pe dedesubt si deasupra.

Citeste si: Prajitura “Minunea” cu crema de zahar ars si pandispan de ciocolata

Prajitura aceasta este ca un “curcubeu pe cerul gurii”, atat de buna este!
Trebuie sa o incerci macar o data.

Ingrediente:

Pentru crema de zahar ars

800 ml lapte proaspat nedegresat

5 oua mari sau 6 medii (in jur de 350 g cantarite cu coaja)

180 g zahar alb

1 lingurita extract de vanilie, rom sau brandy (dupa preferinta)

coaja razuita de la o jumatate de portocala (preferabil netratata)

4 linguri de zahar pentru a carameliza forma

Pentru pandispanul de ciocolata

1 ou mare

100 ml lapte

100 g zahar

100 ml ulei (eu am folosit de floarea-soarelui)

100 g de faina alba

1 lingurita de praf de copt

3 linguri cu varf de cacao amara (30 g)

Avem nevoie de o forma de copt ce poate fi pusa si pe ochiul aragazului si in cuptor.

Cum se prepara prajitura

Incalzim cuptorul la 180°C. Pregatim o tava pentru coacerea la bain-marie la cuptor: luam o tava mai mare decat forma pentru prajitura si punem in ea doua degete (2 cm) de apa fierbinte.

Pentru a prepara crema de zahar ars, varsam cele 4 linguri de zahar in forma si punem pe aragaz pentru a se forma caramelul. Cand zaharul se topeste rotim forma pentru a distribui caramelul in mod uniform.

Punem ouale si zaharul intr-un vas incapator, batem bine cu mixerul pana cand compozitia se umfla si se deschide la culoare (8-10 minute). Adaugam esenta de vanilie, jumatate de coaja de portocala rasa si laptele. Amestecam pentru omogenizare. Compozitia pentru zahar ars e gata.

Separat preparam pandispanul de ciocolata. Batem bine oul cu zaharul. Adaugam laptele, uleiul, cealalta jumatate de coaja de portocala rasa, pudra de cacao cernuta prin sita, faina si praful de copt amestecate si strecurate prin sita. Amestecam bine (cu o spatula sau o lingura de lemn) pana se omogenizeaza compozitia. E gata si compozitia pentru pandispanul de ciocolata.

Varsam in forma compozitia pentru zahar ars. Varsam in mijlocul aceleiasi forme si compozitia pentru pandispan. Probabil o sa vezi cum dispare la fund si o sa ai senzatia ca s-a imprastiat peste tot si ai ratat prajitura. Nu te speria, in timpul coacerii cele doua compozitii se separa singure in doua straturi diferite.

Punem forma in tava deja pregatita cu 2 cm de apa fierbinte, dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa 50 de minute. Cand e gata o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca complet, apoi o punem intr-un vas cu apa rece pe fund. O dam la frigider pentru o noapte. A doua zi o rasturnam pe platou si, in sfarsit, o putem savura.

Vei observa ca prajitura pluteste intr-un sos de caramel (format in timpul coacerii), sos delicios care insiropeaza blatul. Prajitura se scoate din forma cu usurinta, trebuie doar sa indepartezi cu o scobitoare marginile crustei. Daca mai ramane ceva din ea, prajitura se poate pastra 2-3 zile la frigider.

Sursa: kfetele.ro