Prea buna, prea ca la tara – Supa traditionala de cartofi

Servita cu un ardei iute, supa taraneasca de cartofi este pur si simplu delicioasa.

Ingrediente:

2 linguri ulei

2 cepe

3 catei de suturoi

½ de telina

6 cartofi

1,2 l apa

cimbru

sare

patrunjel

Mod de preparare:

Cureti legumele. Toci cepele, razi telina si tai usturoiul. Incingi uleiul si calesti cepele si telina cateva minute, apoi adaugi usturoiul, mai lasi un minut si torni apa. Adaugi cartofii taiati cubulete, crengute de cimbru si sare, dupa gust. Lasi sa fiarba, vasul fiind acoperit.

Servesti supa cu patrunjel tocat.

Beneficii sanatate cimbru

Preparatele pe baza de cimbru sunt indicate in caz de : dispepsii, dischinezii biliare, viermi intestinali, plagi, reumatism, guta, seboree. De asemenea, planta ajuta la tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructatia persistenta, flatulenta, digestia lenesa si fluxul biliar sarac, precum si la calmarea tusei, guturaiului si astmului.

Studiile au demonstrat ca uleiul esential de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru taieturi minore si rani, ca si pentru muscaturile si intepaturile de insecte. Planta este prescrisa uneori in tratamentul afectiunilor gingivale.

Administrare:

Frunzele proaspete sunt folosite pentru aromatizarea si condimentarea preparatelor culinare, avand si efect terapeutic (ajuta digestia, stimuleaza functia hepato-biliara, sprijina functia pancreatica). Infuzia se prepara din 1- 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita care se lasa la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoara si se consuma 2- 3 cani pe zi. Sub forma de gargara poate fi administrat in amigdalite, faringite, laringite

Tinctura se prepara din frunze si inflorescente (culese la soarele amiezii) puse intr-o sticla peste care se toarna alcool de 60-70 de grade, se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 15 zile, se administreaza cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi pentru dischinezii biliare, dispepsii gastro-intestinale, viermi intestinali, enterocolite, tuse, bronsite.

Citeste si: Melci cu ciocolata

Ingrediente:

Pentru compozitia de briose:

400 gr de faina

100 ml de lapte

2 oua batute + 1 galbenus

100 gr de margarina sau unt

50 gr de zahar

putina sare

1 pachetel drojdie de copt

Pentru crema:

200 ml lapte

1 galbenus

10 gr faina

10 gr faina de porumb sau amidon

2 pachetele zahar vanilinat

30 gr zahar

100 gr fulgi de ciocolata

Mod de preparare melci cu ciocolata:

Crema:

1. Pune laptele la incalzit.

2. Intre timp mixeaza zaharul vanilinat cu oul. Adauga apoi faina alba si amidonul.

3. Toarna laptele fierbinte peste mixul cu faina. Omogenizeaza si pune inapoi pe foc, pana se ingroasa. Baga oala dupa aceea in frigider.

Compozitie briosa pentru melci cu ciocolata:

4. Dizolva drojdia in putina apa calda.

5. Topeste untul si amesteca-l cu lapte.

6. Pune faina intr-un bol mai mare, fa o gaura in mijloc si adauga drojdia dizolvata si untul. Pune si putina sare. Omogenizeaza.

7. Incoporeaza ouale batute. Omogenizeaza, apoi framanta timp de 5 minute. Lasa aluatul la loc caldut pentru o ora, ca sa-si dubleze volumul.

Asamblare melci cu ciocolata:

8. Intinde aluatul pe o masa pe care ai presarat faina in prealabil. Trece cu sucitorul de cateva ori peste el, ca sa obtii o foaie mai subtire.

9. Intinde uniform crema, apoi presara fulgii de ciocolata. Ruleaza dintr-un capat pana in celalalt.

10. Taie rulada in felii mai groase

11. Unge cu putin unt o tava sau tepateaz-o cu hartie de copt si pune feliile de rulada in ea. Mai tine-le asa pana la o ora, ca sa mai creasca.

12. Baga apoi tava in cuptorul incins la 180 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.