Prajitura Nasa – Pentru un musafir mai special

Uite cum se prepara prajitura Nașa:

Ingrediente:

Blatul:

12 albusuri

o cana si jumatate de zahar (375 g)

o cana si jumatate de faina (masori cu aceeasi cana)

1 praf de copt, un bol cu samburi nuca (200 g)

2 foi de napolitana (pachet mare)

Se face asa: coci samburii de nuca in cuptor. Samburi de nuca se zdrobesc putin, mixezi albusurile spuma, adaugi zaharul continuand sa mixezi pana se face ca o bezea adevarata care nu pica de pe paletele mixerului.

Pui nucile sfaramate, faina amestecata cu praful de copt si incorporezi usor, cu o lingura de lemn, amestecand de jos in sus. Torni totul intr-o tava pregatita in prealabil. Tava are 34/23 cm,in interior. Nivelezi usor ca sa nu scoti aerul din albusuri si il coci in cuptorul incalzit deja.

12 galbenusuri, o cana si jumatate de zahar (375 g), 5 linguri apa, 3 sau 4 pliculete de zahar vanilat, 1 si 1/2 pachet margarina .

Incepi asa: Pui galbenusurile in vasul in care faci crema. Mixezi galbenusurile cu zaharul pana arata ca o smantana, adaugi apa, mixezi putin si vasul il pui la bain-marie continuand amestecarea(cu telul) pana se obtine consistenta unei creme.

Adaugi zaharul vanilat, amesteci si lasi la racit. Cand crema este aproape rece amesteci margarina(sa fie la temperatura camerei).

Asamblarea: foaie de napolitana, crema, blat, crema, foaie de napolitana. Dupa ce ai asamblat-o, tine-o vreo 2 ore la frigider.Prajitura cu foi de napolitana. Atentie: pe foaia de la baza se pune mai putina crema pentru ca blatul cu nuca este greu.

Citeste si: Cozonac pufos

Ingrediente:

1 kg de faina

2 oua

100 gr unt

coaja de la o lamaie

200 gr de zahar

o esenta de vanilie

un varf de cutit de scortisoara

o lingura de sare

500 ml de lapte

40 gr drojdie proaspata

nuca

cacao, rahat, stafide

Mod de preparare:

Se bat ouale intregi, in care se adauga sarea si zaharul pana compozitia devine ca o crema. Se amesteca treptat laptele cald cu crema obtinuta. Se pun restul ingredientelor, apoi se framanta bine si se lasa la dospit. Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina. Este important ca faina sa fie cernuta inainte.

Cuptorul trebuie preincalzit, iar tavile de cozonac se ung cu ulei sau cu unt in funtie de preferinte. Aluatul se intinde pe masa unsa cu putin ulei. Se cantareste si se imparte in trei parti egale. Dupa ce au fost pusi in tava, cozonacii se mai lasa la crescut inca aproximativ 15 minute, apoi se ung cu ou batut.

Umplutura se poate face in functie de preferinta: Nuca rasa se amesteca cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. De asemenea se impart in trei parti egale. Un alt mod de umplutura se poate pune pur si simplu peste foaia intinsa 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.

Cozonacii se dau la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la o temperatura de 180-200 de grade si se verifica periodic, pentru a se coace bine.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.