De mai bine de 17-18 ani, oricand vine vorba de Radauti, ne gandim si la ciorba radauteana, una dintre cele mai savuroase si consistente ciorbite romanesti. Cum se face si unde a aparut ea? Cititi mai jos!
“Legenda” spune ca inventatoarea retetei, doamna Cornelia Dumitrescu, a descoperit acest mix de arome improvizand. Mai exact, cautand o varianta mai buna si mai apetisanta a ciorbei de burta.
Doamna Dumitrescu, in varsta de 64 ani, este implicata in industria alimentatiei publice inca din anul 1965, insa pasiunea pentru gastronomie a dobandit-o inca din copilarie.
Nu este de mirare ca aceasta pasiune a dus la nasterea acestui fel de mancare deosebit, care a ajuns cunoscut si in alte tari, gratie turistilor care o descopera chiar in Radauti, la restaurantul unde lucreaza doamna Dumitrescu. Drept rasplata pentru munca si talentul dumneai, care a dus numele micului oras dincolo de granitele tarii si chiar ale continentului, inventatoarea ciorbei radautene a primit titlul de Cetatean de onoare al orasului.
Chiar daca reteta exacta dupa care o prepara este inca secreta, aflam din acest interviu ce trebuie sa contina ciorba, chiar de la doamna Dumitrescu: “Carne de pasare, legume, smantana, faina de grau, oua, otet, usturoi, cimbru, dafin, piper boabe si sare.”
Daca nu ai mai gatit-o pana acum, iata ca a venit momentul sa prepari o gustoasa ciorba radauteana. Si garantam: te vei „indragosti“ imediat de gustul si aroma sa.
Ingrediente pentru 4 portii de ciorba radauteana
1 piept pui
1 morcov
1 ceapa
1 radacina patrunjel
1 telina mica
100 g smantana
2 galbenusuri
3 catei usturoi
patrunjel verde tocat
sare
piper
Modul de preparare al retetei de ciorba radauteana:
Fierbi carnea si elimini spuma care se formeaza. Adaugi legumele taiate in bucati mari si condimentezi cu putina sare. Lasi la fiert pana se inmoaie bine.
Scoti carnea si legumele din zeama in care au fiert. Tai pieptul fasii subtiri, il adaugi in oala, pasezi legumele, cu exceptia cepei pe care o arunci si le pui in oala. Lasi un clocot si potrivesti de sare.
Bati smantana cu galbenusurile si adaugi o lingura de supa. Opresti focul, lasi 5 minute si adaugi amestecul de smantana cu galbenusuri. Amesteci bine, adaugi usturoiul pisat si patrunjelul tocat marunt.
Citeste si: Ca la mama acasa- Cum se face cea mai cremoasa si pufoasa prajitura Alb-Negru
Ingrediente:
Pentru blat:
10 oua
200 g zahar
60 ml lapte
280 ml ulei
100 g gris
80 g cacao
140 g faina
5 linguri miere
1 plic praf de copt
Pentru crema:
50 ml frisca lichida
1 cutie lapte condensat
1 plic gelatina
2 linguri miere
100 ml lapte normal
Pentru glazura 1:
120 g ciocolata simpla
70 g unt
1 lingura apa
2 linguri ulei
Pentru glazura 2:
220 g ciocolata simpla
100 g unt
2 linguri ulei
1 lingura apa
Mod de preparare:
1. Pentru blat, se bat galbenusurile cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se amesteca faina cu praful de copt, cacaua si grisul si se adauga in galbenusuri. Se mixeza pu tin, apoi se adauga treptat laptele, uleiul si mierea. Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare si se incorporeaza usor in compozi tie.
2. Se imparte compozit ia in 2 part i si se coc 2 foi in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt, circa 15 minute fiecare.
3. Pentru crema, se inmoaie gelatina in put ina apa, apoi se toarna peste ea 50 ml lapte cald si se amesteca. Se mixeaza putin laptele condensat cu 50 ml lapte, apoi se bate frisca si se adauga peste laptele condensat impreuna cu mierea si gelatina, amestecand usor.
4. Ambele glazuri se prepara, separat, astfel: se pun toate ingredientele in crati ta, pe foc mic, si se lasa pana se topesc, apoi se lasa sa se raceasca.
5. Cand toate componentele sunt gata, pe un blat se pune jumatate din crema, se da la rece, se intinde apoi prima glazura, se da iar la rece, apoi se intinde restul de crema. Se pune si al doilea blat, peste care se intinde glazura 2 calda si sa da iar la rece pentru o ora.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.
Timp de preparare: 40 de minute Cantitate: pentru 4 persoane Ingrediente -2 pachete biscuiti populari…
Usor de facut si foarte delicios! Inlocuiti carnea cu aceasta “deliciosenie” si veti fi incantati.…
Budinca din branza cu stafide este un desert gingas si sanatos, adorat atat de copii,…
Ingrediente: salam 2 tipuri a cate 200 gr fiecare 300 gr faina 1 rosie 2…
Ingrediente: Pentru blatul de cacao: 150g unt la temperatura camerei 1 galbenus 100g zahar un…
Ingrediente: 1,5 l lapte 12 oua 300 g zahar ½ lingurita sare 1 pliculet zahar…