Minciunele sau uscatele, niste gogosele rapide din aluat fraged

Ingrediente:

2 oua

400 gr iaurt

5 linguri zahar

1 lingurita sare

900 gr faina

1/4 lingurita bicarbonat

coaja rasa de lamaie

zahar pudra pentru pudrat

200-250 ml ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Intr-un bol, se freaca ouale impreuna cu zaharul si sarea, pana se lichefiaza apoi se adauga iaurtul, coaja rasa de lamaie si, treptat, faina amestecata cu bicarbonatul.

Se framanta un aluat ferm si nelipicios care se lasa la odihnit 30 de minute, acoperit.
Invelim aluatul intr-o folie si il lasam la odihnit 30 de minute.
Dupa scurgerea timpului, ungem masa cu putin ulei si intindem aluatul in foi subtiri.

Decupam aluatul in dreptunghiuri nu prea mari.

Facem o incizie la mijlocul dreptunghiului si trecem un capat al acestuia prin incizie, rasucind usor sa-i dam o forma ca de fundita.

Punem uleiul la incins, iar cand incepe sa sfaraie scufundam minciunelele in ulei si le prajim pe ambele parti pana se rumenesc frumos.

Le scoatem intr-o sita, iar cand se racesc le pudram cu zahar.

RETETA BONUS:

Clatite de post

Pentru ca in perioada postului suntem mai restransi din punct de vedere al mancarurilor, dar si al dulciurilor vreau sa va ofer astazi o reteta absolut delicioasa de clatite de post, o reteta care m-a impresionat datorita faptului ca este foarte buna si asemanatoare cu cea de dulce.

Multa lume gandeste ca ,,daca nu are lapte si ou, atunci nu are niciun gust.” Nimic mai gresit. Incearca si te vei convinge singur! In felul acesta, vei dori sa le mananci chiar si in afara perioadei de post, iar pe copii ii vei cuceri negresit.

Ingrediente (pentru cca. 7-8 clatite):

200 g faina

300 ml apa minerala

100 ml ulei

30 g zahar

un varf cutit sare

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele, adica faina, zaharul, praful de sare (cat luati cu trei degete), uleiul si apa minerala si se bat toate bine (cu telul, cu mixerul) pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri.

Daca totusi compozitia e prea groasa, se mai adauga, putin cate putin, apa minerala. Se lasa la frigider pentru minim 1 ora sau peste noapte, cum am facut eu, insa atunci va trebui sa mai adaugati 100-150 ml apa minerala, fiindca aluatul se ingroasa foarte mult.

Clatitele se coc intr-o tigaie neaderenta, iar focul sa fie domol, pentru ca altfel se ard repede si nu se patrund cum trebuie. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu pensula cu ulei.

La clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor, de aceea se fac putin mai groase.

Ca desert se pot umple cu gem sau dulceata, miere, nuca, banane, iar ca aperitiv se pot umple cu umplutura de la varzari, cu urzici, spanac, ciuperci cu ceapa.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.