De ce ai nevoie pentru prajitura Visul fructelor
Pentru blat:
7 albusuri
7 linguri zahar
3 galbenusuri
6 linguri faina
Pentru crema:
500 ml lapte
4 galbenusuri
8 linguri zahar
8 linguri faina
20 g gelatina
500 ml smantana pentru frisca
3 linguri apa
felii de fructe, dupa preferinta
Cum se face prajitura Visul fructelor:
Faci mai intai blatul: bati bine albusurile cu zaharul, adaugi galbenusurile, presari faina si amesteci energic.
Tapetezi o tava dreptunghiulara cu hartie de copt, torni compozitia si o coci la foc potrivit. Pentru crema, freci galbenusurile cu zaharul, adaugi faina, gelatina inmuiata si, la sfarsit, laptele fierbinte. Fierbi compozitia pe baie de aburi pana se ingroasa.
Dai la rece. Intre timp, bati smantana pentru frisca si o incorporezi in crema cand aceasta s-a racit. Tai blatul in doua, pe lungime. Pe prima foaie intinzi crema, apoi asezi fructele. Pui a doua foaie, intinzi crema si ornezi cu fructele ramase.
Citeste si reteta de chec de portocale
De ce ai nevoie ca sa faci chec de portocale:
200 g faina
150 g zahar
125 g unt
3 oua
1 portocala
1 pliculet praf de copt
Cum prepari chec de portocale:
Dai portocala pe razatoare si o storci de zeama. Untul se freaca mai intai singur, apoi cu zaharul, dupa care adaugi unul cate unul cele 3 galbenusuri, coaja si zeama de portocala.
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga in compozitie, pe rand, cate o lingura de faina amestecata cu praf de copt si una de albus. Se da la cuptor intr-o tava/forma unsa, la foc moderat.
Citeste si Tort de mere
Ingrediente:
8 mere rosii
6 linguri de faina
1 cana de zahar (pentru zahar ars)
½ pachet de unt
6 oua
6 linguri de zahar (pentru pandispan)
2- 3 linguri miez de nuca
1 lingurita praf de copt
2 linguri dulceata de visine
½ lingurita de sare
500 ml de frisca pentru ornat
1 ciocolata neagra
Mod de preparare:
In primul rand, se aleg cateva mere rosii potrivit de mari.
Pentru un tort de mere sau o prajitura cu mere cu un gust deosebit se aleg numai mere rosii bine coapte si mai acrisoare la gust. Merele se spala sub jet de apa, se pregateste vasul (o cratita) in care se va prepara desertul si se aseaza merele in el unele langa altele.
Dupa ce s-a aflat numarul merelor care incap in cratita, se scot si se pun deoparte pentru a fi curatate de coaja si de cotor.
In cratita se pune o cana de zahar sa se caramelizeze la foc mic pana cand zaharul este topit complet si capata o culoare aurie, apoi se roteste cu grija cratita inclinand-o si acoperind peretii vasului cu zahar caramelizat pana sus, dupa care se lasa cratita sa se raceasca bine pana cand zaharul ars incepe sa trozneasca (sa crape).
Merele se curata de coaja si cu ajutorul unui cutit special li se indeparteaza cotorul. Se aseaza intr-o cratita sau tava tapetata cu unt, se adauga bucatele de unt in interiorul lor si apoi se coc la cuptor timp de 15 minute, pana cand merele se inmoaie putin.
Dupa ce merele s-au inmuiat se scoate tava din cuptor, se lasa 5 minute sa se raceasca si apoi se aseaza merele in cratita cu zahar ars.
In interiorul fiecarui mar se pun dupa gust mieji de nuca si visine din dulceata si apoi se toarna in cratita zeama rezultata de la merele coapte in unt si se mai completeaza cu cateva bucatele de unt.
Intre timp se pregateste pandispanul. Se separa galbenusurile de albusuri, si apoi se bat bine albusurile cu un praf de sare pana cand s-au intarit, dupa care se adauga 3 linguri de zahar si se bat in continuare pana cand se obtine o bezea.
Galbenusurile impreuna cu 3 linguri de zahar se bat pana cand se albesc si isi maresc volumul iar zaharul este dizolvat. Intr-o farfurie se amesteca faina impreuna cu praful de copt. Peste bezea se toarna incet galbenusurile si se amesteca usor, apoi se adauga si faina si se continua sa se amestece pana cand s-a incorporat complet.
Se toarna compozitia de pandispan in cratita peste mere, se niveleaza frumos pandispanul si se introduce cratita in cuptorul preincalzit sa se coaca la foc mediu aproximativ 30- 40 de minute. Cand blatul este copt si a trecut testul scobitorii se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca putin (10 minute).
Dupa 10 minute se pune deasupra un platou (in care se va servi tortul) si cu o miscare rapida se va intoarce cratita invers, dupa care se ridica incet cratita, prajitura ramanand pe platou cu merele deasupra si blatul din pandispan dedesupt.
Se va obtine un tort de mere cu pandispan foarte aspectuos. Tortul se rastoarna pe platou cat timp este fierbinde, in primele 10- 15 minute dupa ce a fost scos din cuptor. Daca se raceste se va lipi si nu se va mai desprinde din cratita.
Se lasa sa se raceasca bine si se pregateste frisca. Daca se foloseste frisca lichida, se mixeaza cu mixerul pana cand se intareste si se obtine o frisca consistenta, potrivita pentru ornat.
Cu ajutorul unui pos se va orna tortul de mere cu frisca, dupa preferinta si imaginatia fiecaruia. Se rade pe razatoarea mica ciocolata neagra si se presara peste frisca.
Tort de mere, un tort foarte bun, gustos si aspectuos, dintr-un amestec de mere acrisoare, zahar ars, pandispan si frisca, care impreuna au un gust si o aroma deosebita.
Tortul de mere este un tort special, potrivit pentru aniversari, onomastici si pentru Ziua Indragostitilor – Dragobete.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.