Ingrediente:
Pentru clatite:
1 litru de lapte
2 oua
2 linguri cu zahar
1/2 lingurita sare
aproximativ 3 pahare de faina
ulei de floarea soarelui
Alte ingrediente:
700-800 gr visine in sucul lor
400ml smintina de casa
1 pahar cu zahar
fructe sau pomusoare pentru decorare
o ciocolata alba sau neagra, la dorinta
Mod de preparare:
Amestecam ouale cu zaharul si sarea. Adaugam apoi jumatate din cantitatea de lapte. Faina o adaug la ochi, se consuma aproximativ 3 pahare.
Amestecam intens pina obtinem un aluat asemeni smintinei dense.Facem acest lucru pentru a evita cocoloasele. Turnam in aluat restul laptelui si o patrime din pahar cu ulei, acesta ne va permite sa rumenim clatitele fara a adauga ulei in tigaie.
Amestecam foarte bine pina obtinem o masa omogena. Prajim clatitele pe ambele parti.Pentru prima clatita vom unge tigaia cu putina grasime (ulei, unt sau o felie de slanina). Obtinem clatite destul de subtiri si fara gaurele.
Cand clatitele sunt gata, scurgem visinile de suc si pregatim zaharul si smintina pentru crema. Intr-un bol sau cratita amestecam smantana cu zaharul. Cristalele de zahar trebuie sa se dizolve complet si masa de smantana sa se mareasca in volum aproximativ de doua ori.
Punem pe masa de lucru o clatita si aranjam pe ea un rindulet de visine ca in imagine. Rotim clatita… Aranjam clatitele intr-un vas de forma alungita in descrestere, 4 clatite (sau mai multe, depinde de vas) 3-2-1. Fiecare strat de clatite se unge cu smintina batuta.
Obtinem o piramida asemeni cusmei lui Guguta. Pentru decorare folosim o ciocolata. Ciocolata neagra ar aminti mai mult de cusma lui Guguta. Eu aveam doar alba,asa ca am folosit-o pe ea. Razuim ciocolata prin razatoarea mica peste desertul nostru.
O servim portionata, o putem decora si cu alte pomusoate…
Citeste si: Cozonac pufos
Ingrediente:
1 kg de faina
2 oua
100 gr unt
coaja de la o lamaie
200 gr de zahar
o esenta de vanilie
un varf de cutit de scortisoara
o lingura de sare
500 ml de lapte
40 gr drojdie proaspata
nuca
cacao, rahat, stafide
Mod de preparare:
Se bat ouale intregi, in care se adauga sarea si zaharul pana compozitia devine ca o crema. Se amesteca treptat laptele cald cu crema obtinuta. Se pun restul ingredientelor, apoi se framanta bine si se lasa la dospit. Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina. Este important ca faina sa fie cernuta inainte.
Cuptorul trebuie preincalzit, iar tavile de cozonac se ung cu ulei sau cu unt in funtie de preferinte. Aluatul se intinde pe masa unsa cu putin ulei. Se cantareste si se imparte in trei parti egale. Dupa ce au fost pusi in tava, cozonacii se mai lasa la crescut inca aproximativ 15 minute, apoi se ung cu ou batut.
Umplutura se poate face in functie de preferinta: Nuca rasa se amesteca cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. De asemenea se impart in trei parti egale. Un alt mod de umplutura se poate pune pur si simplu peste foaia intinsa 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.
Cozonacii se dau la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la o temperatura de 180-200 de grade si se verifica periodic, pentru a se coace bine.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.