Pentru reteta de brownie pe care o avem nu ai nevoie de creion si hartie pentru ca nu ai nevoie decat de 2 ingrediente.
Nici noi n-am crezut initial ca se poate sa obtii o prajitura fara faina si fara zahar, fara praf de copt sau unt. Un brownie facut doar din crema tartinabila de ciocolata (din cele pe care le gasesti la magazin) si oua batute este un desert rapid, fara gluten, perfect de pregatit pentru multe portii. Singurul secret de tinut minte este sa bati bine ouale, pana cand aproape ca isi tripleaza volumul. Asta va da volum prajiturii, ii va pastra interiorul umed si crusta crocanta la suprafata.
Ingrediente:
4 oua
240g crema de ciocolata tartinabila
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Pregateste o tava de copt (20x20cm), unge-o si tapeteaza-o cu hartie de copt.
Bate ouale spuma, timp de 8-10 minute, pana cand isi tripleaza volumul. Cu cat au mai mult volum cu atat prajitura va avea o textura mai frumoasa.
Incalzeste putin ciocolata tartinabila in cuptorul cu microunde, timp de 1 minut, amestecand la fiecare 15 secunde. Incorporeaza ouale batute in ciocolata tartinabila, folosind mixerul la viteza mica. Amesteca de cateva ori in aluatul format cu o spatula de silicon.
Toarna in tava pregatita si coace timp de 25-30 minute. Brownie este gata cand incepe sa se desprinda usor de peretii tavii, iar o scobitoare infipta in mijlocul tavii va iesi curata.
Lasa brownie sa se raceasca de tot inainte sa o scoti din tava. Daca este inca fierbinte, se va rupe in bucati atunci cand incerci sa o tai.
Prajitura perfect racita se poate pastra intr-un recipient inchis etans pana la o saptamana.
Citeste si: Cozonac pufos
Ingrediente:
1 kg de faina
2 oua
100 gr unt
coaja de la o lamaie
200 gr de zahar
o esenta de vanilie
un varf de cutit de scortisoara
o lingura de sare
500 ml de lapte
40 gr drojdie proaspata
nuca
cacao, rahat, stafide
Mod de preparare:
Se bat ouale intregi, in care se adauga sarea si zaharul pana compozitia devine ca o crema. Se amesteca treptat laptele cald cu crema obtinuta. Se pun restul ingredientelor, apoi se framanta bine si se lasa la dospit. Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina. Este important ca faina sa fie cernuta inainte.
Cuptorul trebuie preincalzit, iar tavile de cozonac se ung cu ulei sau cu unt in funtie de preferinte. Aluatul se intinde pe masa unsa cu putin ulei. Se cantareste si se imparte in trei parti egale. Dupa ce au fost pusi in tava, cozonacii se mai lasa la crescut inca aproximativ 15 minute, apoi se ung cu ou batut.
Umplutura se poate face in functie de preferinta: Nuca rasa se amesteca cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. De asemenea se impart in trei parti egale. Un alt mod de umplutura se poate pune pur si simplu peste foaia intinsa 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.
Cozonacii se dau la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la o temperatura de 180-200 de grade si se verifica periodic, pentru a se coace bine.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.