Deși prepararea durează mai mult ca la alte ciorbe, asta nu înseamnă că este și dificilă.
Dar gustul final savuros merită orice minut petrecut în bucătărie, băgăm mâna în foc.
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 60 min
Gata in: 60 min
INGREDIENTE
1 kg burtă de vită
1 os de vită
2 morcovi
1 gulie
2 rădăcini pătrunjel
1 ţelină mică
1 lingura piper boabe
2 foi dafin
1/2 ardei roşu
1 ardei iute
400 g smântână
6 căţei de usturoi
4 linguri sare grunjoasă
2 linguri ulei
7 linguri oţet pentru spălat burta
MOD DE PREPARARE
Taie burta bucăţele mici, astfel încât să poată fi uşor de luat cu lingura. Spal-o în cinci ape în care adaugă câte o lingură de oţet. Apoi pune-o într-o strecurătoare şi freac-o bine cu două linguri de sare grunjoasă. Spal-o sub un jet de apă, după care pune-o într-un bol cu apă rece şi cu două linguri de oţet. Las-o să stea o oră.
Între timp, curăţă gulia, pătrunjelul, ţelina şi un morcov. Pune-le la fiert în patru litri de apă, alături de dafin, piper şi osul de vită. Lasă să fiarbă aproximativ o oră, după care strecoara supa obţinută.
Curăţă celălat morcov şi ardeiul şi dă-i pe răzătoare.Spală bine oala şi pune în ea două linguri de ulei. Căleşte morcovul şi ardeiul răzuit pentru circa cinci minute. Apoi toarnă peste ei supa strecurată şi două linguri de sare.
Pune şi burta şi ardeiul iute tăiat rondele. Lasă să fiarbă la foc mediu, pentru 40 de minute, până când bucăţelele de burtă s-au înmuiat bine.
Pune smântâna într-un bol şi dizolv-o cu cinci polonice de ciorbă fierbinte. Toarn-o încet în oala cu ciorbă şi amestecă uşor, astfel încât să nu se brânzească.
Curăţă şi căţeii de usturoi, zdrobește-i cu podul palmei şi pune-i în ciorbă. Lasă să fiarbă cinci minute, după care ia de pe foc.
Se serveşte caldă cu ardei iute şi smântână, după gust.
Citeste si CIORBĂ DE BURTĂ ARDELENEASCĂ
INGREDIENTE
1 kg burtă de vită prefiartă
5 L apă
4 picioare de porc medii/ 1 rasol mediu
2 cepe medii
1 ardei gras
250 ml smântână
1 căpățână de usturoi
2-4 linguri oțet
2-3 ouă
sare și piper după gust
MOD DE PREPARARE
Ciorbă de burtă ardelenească – diferența dintre ea și ciorba de burtă tradițională este adăugarea rasolului sau/și picioarelor de porc.
Se spală și curăță bine rasolul sau/și picioarele de porc. IMPORTANT: Când începe să fiarbă, îndepărtează spuma formată cu o spumieră.
Între timp curăță legumele și pune, separat, la fiert, burta cu puțin oțet și las-o să dea în clocot.
Adaugă legumele peste rasolul sau/și picioarele de porc și lasă la fiert în continuare până când carnea se desprinde singură de pe oase.
Scoate bucățile de carne și lasă-le la răcit. Când s-au răcit îndeajuns, taie-le bucățele și pune-le înapoi în oală cu legumele. Adaugă și burta și extra apă, dacă se cere. Mai lasă pe foc până când burta este foarte bine fiartă.
Între timp curăță usturoiul zdrobește-l. Freacă-l cu sare ca pentru mujdei (până obții o pastă albicioasă, adică). Separat bate ouăle cu un vârf de sare și vreo 3 linguri de smântână.
Adaugă în ciorbă ouăle bătute și jumătate din crema de usturoi. Opreste focul, acrește cu oțet, după gust.
Sursa: retete.unica.ro