In aceasta perioada, gospodinele se intrec in a prepara cat mai multe si mai diversificate mancaruri avand ca baza carnea de miel.
Bucatarii recomanda ca de Pasti, dupa o lunga perioada de post, sa fie consumat in special acest tip de carne, intrucat este usoara, evitandu-se astfel crearea unor stari de disconfort digestiv.
Gospodinele sunt imbiate de ghidul nostru bucatar, Mihaela Pascariu, de la restaurantul „Casa Lavric“ din Iasi, sa foloseasca din belsug menta verde tocata la marinata pentru friptura sau cotlet, leusteanul la ciorba, dar si combinatii putin mai „exotice“ pentru garnituri, insa la fel de usoare.
Sarbatorile pascale vin, odata cu bucuria Invierii Domnului Iisus Hristos, cu dezlegarea credinciosilor de postul aspru tinut dupa puterile fiecaruia.
In ultimele zile ale Saptamanii Patimilor, gospodinele intra in bucatarie si incep framantatul aluatului pentru cozonaci si pasca, inrositul oualor si prepararea traditionalu-lui miel.
Afara de semnificatia religioasa, nu intamplator, dupa o perioada atat de lunga de ab-tinere de la mancarurile „de dulce“, se consuma de Pasti carnea de miel.
„Mielul are o carne foarte frageda, este o carne usoara si potrivita dupa aceasta perioada de post. La noi se consuma indeosebi de Pasti mielul, insa, in alte parti ale lumii, spre exemplu in Italia, unde am lucrat o vreme ca ajutor de bucatar, se consuma cel putin o data sau de doua ori pe saptamana“, a sustinut Mihaela Pascariu, bucatar la restaurantul „Casa Lavric“.
Intr-o bucatarie moderna, soba bunicii a fost inlocuita de plita electrica ultra performanta, de cuptorul cu „n“ grade si de cel cu microunde, pentru mancaruri „fast“, si o sumedenie de tigai si oale dintre cele mai diverse.
„Nu poti face o mancare buna fara sa o gusti, fara sa o stropesti cu putin vin si fara sa tii cont de arome“, ne explica bucatareasa.
Marinata cu menta tocata, secretul fripturii de miel
Revenind la bucatele traditionale consumate de Pasti, exista cateva secrete care aduc odata cu ele succesul produselor preparate. Astfel, pentru o friptura foarte buna, carnea de miel trebuie tinuta pentru cateva ore inainte de preparare la bait sau marinata. Fiecare bucatareasa trebuie, intai de toate, sa-si aseze pe masa „de lucru“ ingredientele.
„Dupa ce ne-am asigurat ca avem toate cele necesare, trecem la prepararea traditionalei fripturi de miel. Cu o zi inainte sau macar cu cateva ore inainte de a o da la cuptor, carnea va fi tinuta intr-o marinata, sau bait, cum se mai spune popular, obtinuta din vin, de obicei alb, usturoi, foi de dafin, piper si boia dulce.
Carnea de miel are o aroma suficient de puternica pentru a nu fi nevoie de otet, intrucat se pierde intreaga savoare. Pentru un gust deosebit se foloseste si menta tocata.
Carnea asezata in acest bait se pune la frigider timp de doua-trei ore pentru bucataresele grabite, insa ideal ar fi sa poata fi lasata la mustit de pe o zi pe alta“, ne explica Mihaela Pascariu.
De asemenea, cimbrul e nelipsit la friptura de miel, care trebuie sa fie suculenta, acest lucru obtinandu-se doar daca, in timpul coacerii, gospodina mai stropeste friptura cu sosul din tigaie.
La fripturi se pune doar vin alb, intrucat nu imprima o aroma foarte puternica in carne. „Vinul se pune intotdeauna spre sfarsit, iar carnea trebuie stropita din cand in cand cu jiul format din sucul lasat de carne si restul de marinata.
La o pulpa de miel cu legume, acestea din urma vor fi adaugate tot spre sfarsit“, ne lamureste bucatareasa de la restaurantul „Casa Lavric“.
Incepatoarele trebuie sa mai stie ca o friptura se tine aproximativ 35 de minute la o temperatura a cuptorului de 180 de grade.
La friptura merg salatele cu dressing din iaurt si castravete proaspat
Friptura sau cotletul de miel nu se va consuma fara o garnitura usoara, iar pe timpul primaverii sunt indicate in mod special legumele proaspete taiate cubulete, in combinatie cu ciuperci sau orez.
„Legumele le tragem putin in tigaie cu putin unt si, bineinteles, cu putin vin. Daca se doreste neaparat, se poate servi friptura si cu cartofi taranesti. Se potrivesc insa de minune salatele, mai ales ca se gasesc in supermarket o varietate foarte interesanta.
Se pot combina mai multe feluri de salate, la care se adauga fenicul si un dressing cu iaurt, castravete proaspat si usturoi“, ne recomanda cu incredere doamna Mihaela.
In ceea ce priveste salatele, sunt recomandate anumite com-binatii mai indraznete pentru a evita uleiul si otetul in exces: se face un dressing cu putina apa minerala, putin otet, ulei de masline, zeama de lamaie si patrunjel tocat.
De asemenea, la friptura de miel se poate folosi si o garnitura de sparanghel, curatat de tulpina lemnoasa si „tras“ putin in tigaie cu ulei de masline.
Leusteanul, nelipsit in ciorba de miel
Ciorba de miel este foarte buna si usoara, numai buna de consumat dupa post. „Se folosesc picioarele, costitele, capul de miel. Se pune la fiert si se spumeaza, insa nu se va lasa mai mult de 20-30 de minute, ca sa nu se desprinda carnea de pe os.
Separat, se pregatesc legumele proaspete, putin calite, se incorporeaza toate si se mai lasa cateva minute, dupa care se pune bors“, explica bucatareasa.
Se adauga foarte multa verdeata, patrunjel si marar, insa nelipsit va fi leusteanul proaspat, iar cei mai gurmanzi pot adauga in farfurie chiar si smantana.
Simplu si eficient: stufat si cotlet de miel cu mustar
Pentru diversificare, exista si cateva preparate pe cat de simple, pe atat de gustoase.
De exemplu, pentru un stufat de miel simplu se cumpara 2 kg de ceapa verde si 1 kg de usturoi verde, se caleste foarte bine ceapa, se adauga carnea de miel – pulpa, costita sau chiar cotlet, dupa preferinta, si, bineinteles, condimente; se fierb inabusit, iar cand aproape suntem imbiati cu mirosul irezistibil, „aruncam“ usturoiul si un pic de vin alb. Optional se poate pune si bulion.
In ceea ce priveste cotletul de miel, Mihaela Pascariu ne recomanda sa folosim mustar, „pentru a-i da o aroma deosebit de placuta carnii“. Pentru doua persoane este nevoie de patru bucati de cotlet cu os, aproximativ 400 g, care se tine la frigider, intr-un bait, cel putin doua ore.
In acest timp se prepara un sos cu mustar (aproximativ 100 g), sare, piper, o lingura-doua de mujdei de usturoi si cimbru. Cotletele se tavalesc prin acest sos si se pun pe gratar, nu mai mult de 8 minute.
Sursa: culinar.bzi.ro
Timp de preparare: 40 de minute Cantitate: pentru 4 persoane Ingrediente -2 pachete biscuiti populari…
Usor de facut si foarte delicios! Inlocuiti carnea cu aceasta “deliciosenie” si veti fi incantati.…
Budinca din branza cu stafide este un desert gingas si sanatos, adorat atat de copii,…
Ingrediente: salam 2 tipuri a cate 200 gr fiecare 300 gr faina 1 rosie 2…
Ingrediente: Pentru blatul de cacao: 150g unt la temperatura camerei 1 galbenus 100g zahar un…
Ingrediente: 1,5 l lapte 12 oua 300 g zahar ½ lingurita sare 1 pliculet zahar…