Clătitele sunt printre cele mai iubite deserturi din lume, iar în funcţie de regiune şi umplutura folosită acestea sunt servite chiar şi ca aperitiv.
Ingredientul secret folosit la restaurante: uite ce trebuie sa pui in compozitie
Probabil ca nu exista persoana care sa nu savureze o portie de clatite umplute cu dulceata sau crema de ciocolata.
Foarte multa lume evita insa sa le faca acasa din cauza ca se lipesc. Exista insa un truc simplu si eficient care rezolva aceasta problema. O compozitie clasica pentru clatite este formata din urmatoarele ingrediente:
500 mililitri de lapte, 250 grame faina, 3 oua, 2 linguri de zahar, 250 ml apa minerala, o jumatate de lingurita de sare
Ingredientul cheie care face ca aceasta compozitie sa nu se lipeasca este amidonul de cartofi. Pune la cele de mai sus 6 linguri de amidon si ai scapat de aceasta problema
Pofta buna
Care este însă povestea lor şi cum au ajuns să câştige atât de multă popularitate?
Preparate din Antichitate
Există numeroase dovezi istorice care atestă prepararea şi consumarea clătitelor încă din Antichitate. Procedeul rudimentar folosit era destul de simplu, se măcina făina amestecată cu ouă de pasăre şi lapte de capră, apoi se turna comoziţia pe o piatră suficient de caldă.
Descoperite de oamenii din neolitic, care coceau pe pietre fierbinţi un amestec de pulbere din seminţe şi apă, turtele au fost iniţial un fel de pâine nedospită. Apoi, în jurul anului 6000 î.H., în Egipt apare pâinea dospită datorită folosirii unui tip de grâu care conţinea suficient gluten ca să permită creşterea aluatului.
Rude vechi ale pâinii si ale lipiei, clătitele s-au răspândit rapid peste tot în lume, diferite fiind uneori doar ingredientele.
Cronicarul Athenaeus povesteşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (compoziţia formată din 500 g de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline. După ce amestecul începea să se rumenească pe ambele feţe, se servea cald, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.
Sursa: www.kanald.ro
Citeste si: Prajitura “Minunea” cu crema de zahar ars si pandispan de ciocolata
Prajitura aceasta este ca un “curcubeu pe cerul gurii”, atat de buna este!
Trebuie sa o incerci macar o data.
Ingrediente:
Pentru crema de zahar ars
800 ml lapte proaspat nedegresat
5 oua mari sau 6 medii (in jur de 350 g cantarite cu coaja)
180 g zahar alb
1 lingurita extract de vanilie, rom sau brandy (dupa preferinta)
coaja razuita de la o jumatate de portocala (preferabil netratata)
4 linguri de zahar pentru a carameliza forma
Pentru pandispanul de ciocolata
1 ou mare
100 ml lapte
100 g zahar
100 ml ulei (eu am folosit de floarea-soarelui)
100 g de faina alba
1 lingurita de praf de copt
3 linguri cu varf de cacao amara (30 g)
Avem nevoie de o forma de copt ce poate fi pusa si pe ochiul aragazului si in cuptor.
Cum se prepara prajitura
Incalzim cuptorul la 180°C. Pregatim o tava pentru coacerea la bain-marie la cuptor: luam o tava mai mare decat forma pentru prajitura si punem in ea doua degete (2 cm) de apa fierbinte.
Pentru a prepara crema de zahar ars, varsam cele 4 linguri de zahar in forma si punem pe aragaz pentru a se forma caramelul. Cand zaharul se topeste rotim forma pentru a distribui caramelul in mod uniform.
Punem ouale si zaharul intr-un vas incapator, batem bine cu mixerul pana cand compozitia se umfla si se deschide la culoare (8-10 minute). Adaugam esenta de vanilie, jumatate de coaja de portocala rasa si laptele. Amestecam pentru omogenizare. Compozitia pentru zahar ars e gata.
Separat preparam pandispanul de ciocolata. Batem bine oul cu zaharul. Adaugam laptele, uleiul, cealalta jumatate de coaja de portocala rasa, pudra de cacao cernuta prin sita, faina si praful de copt amestecate si strecurate prin sita. Amestecam bine (cu o spatula sau o lingura de lemn) pana se omogenizeaza compozitia. E gata si compozitia pentru pandispanul de ciocolata.
Varsam in forma compozitia pentru zahar ars. Varsam in mijlocul aceleiasi forme si compozitia pentru pandispan. Probabil o sa vezi cum dispare la fund si o sa ai senzatia ca s-a imprastiat peste tot si ai ratat prajitura. Nu te speria, in timpul coacerii cele doua compozitii se separa singure in doua straturi diferite.
Punem forma in tava deja pregatita cu 2 cm de apa fierbinte, dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa 50 de minute. Cand e gata o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca complet, apoi o punem intr-un vas cu apa rece pe fund. O dam la frigider pentru o noapte. A doua zi o rasturnam pe platou si, in sfarsit, o putem savura.
Vei observa ca prajitura pluteste intr-un sos de caramel (format in timpul coacerii), sos delicios care insiropeaza blatul. Prajitura se scoate din forma cu usurinta, trebuie doar sa indepartezi cu o scobitoare marginile crustei. Daca mai ramane ceva din ea, prajitura se poate pastra 2-3 zile la frigider.
Sursa: kfetele.ro
Timp de preparare: 40 de minute Cantitate: pentru 4 persoane Ingrediente -2 pachete biscuiti populari…
Usor de facut si foarte delicios! Inlocuiti carnea cu aceasta “deliciosenie” si veti fi incantati.…
Budinca din branza cu stafide este un desert gingas si sanatos, adorat atat de copii,…
Ingrediente: salam 2 tipuri a cate 200 gr fiecare 300 gr faina 1 rosie 2…
Ingrediente: Pentru blatul de cacao: 150g unt la temperatura camerei 1 galbenus 100g zahar un…
Ingrediente: 1,5 l lapte 12 oua 300 g zahar ½ lingurita sare 1 pliculet zahar…