Iată cum se prepara cârnaţii de casă:
Ingrediente cârnați de porc:
6 kg fleică de porc
2 căpățâni mari de usturoi
10 m intestine
sare
piper
boia
cimbru
Mod de preparare:
Jumătate din cantinatea de carne se toacă la mașină, iar jumătate se taie mărunt la cuțit.
Se amestecă apoi cu usturoiul pisat, sarea, piperul, boia și cimbru, după gust. Se frământă bine compoziția și se lasă să se odihnească o oră la frigider.
Intestinele bine spălate se pun pe pâlnia specială a mașinii de tocat și se umplu treptat cu amestecul de carne, cu mare atenție, să nu se spargă.
Pe măsură ce se umplu, intestinele se răsucesc din loc în loc pentru a forma cârnații. Se leagă la capete și se lasă la uscat la aer, 3 sau mai multe zile, în funcție de cât de uscați îi doriți. Se servesc prăjiți.
Citeste si:
Carnati de porc facuti “la topor” ca-n Bucovina
Carnatii facuti din carne tocata “la mana”, cu toporul, sunt deosebit de savurosi. Gustul lor special este datorat sucurilor naturale ale carnii de porc, conservate prin acest mod de preparare, secretul fiind bine stiut de gospodarii din Bucovina.
Reteta:
Ingrediente: circa 3 kg carne lucru (costita/cap de piept porc, fara sorici), 2 kg carne macra porc (pulpa), 300 gr slanina afumata, vreo 8-10 catei usturoi (sau dupa gust), 3 linguri boia ardei dulce de calitate, 1 lingura cimbru uscat, 1 lingura busuioc uscat, piper (circa 2 linguri), sare (cam 1 lingura rasa de sare la fiecare kilogram de carne), 300-400 ml supa rece de afumatura (supa se face fierband, putin peste 1 ora, 4 sorici afumati, cat palma sau oase cu ceva carne afumata pe ele, in apa, fara sare), mate porc spalate/curatate.
Preparare: se dezoseaza carnea de lucru (care este si grasa, avand insa si suvite consistente de carne macra) si se toaca mai marunt “la mana” pe o buturuga, cu lama toporului (lama fiind curatata bine inainte).
Apoi, 2 kg de carne macra de pe pulpa porcului se dau prin masina de tocat (carnea se poate da si de doua ori prin masina, pentru a fi mai fina, astfel devenind un liant pentru intreaga compozitie) si se amesteca apoi cu carnea tocata cu toporul. Peste compozitie se adauga si bucata de slanina afumata, taiata cubulete cat de mici se poate.
In supa rece de sorici sau din oase cu afumatura se adauga usturoiul dat prin razatoarea fina (sau batut in mojar) si sarea, amestecandu-se bine, pana la dizolvarea sarii. Supa cu sare si usturoi se amesteca, putin cate putin, cu toata compozitia de carne.
La final, peste carne, se pun boiaua, cimbrul, busuiocul si piperul, totul dupa gust (pe gustate, cum se face si la compozitia pentru sarmale). Ca recomandare, nu se pune multa sare (sarea sa nu se simta prea tare), deoarece la afumare carnea mai scade, devenind mai sarata astfel. Se amesteca bine de tot, ca sa se intrepatrunda aromele, omogenizandu-se bine (minim 20 de minute de framantat).
Compozitia rezultata se va introduce cu “pusca de carnati” (un cilindru special) in membrana animala (matele de porc). Se bate ritmic cu o bucata de lemn in zona iesirii matelor din cilindru (in timp ce se incarca matele cu compozitie), de asemenea se inteapa matele pe alocuri cu acul, sa nu existe bule de aer ramase (astfel nu se formeaza mucegai dupa afumare in acele locuri). Ca sa iasa potriviti ca marime, carnatii se rasucesc din loc in loc.
Dupa 3 zile in care au stat atarnati pe bete sau funii, intr-o camera racoroasa si bine aerisita, la uscat (ca sa se mai adune carnea putin), carnatii in mat de porc se introduc in afumatoarea speciala, facandu-se incet-incet, cu fum cald, folosindu-se musai lemn/rumegus de fag sau prun (cu lemnul de prun iese gustul mai bun). Afumarea dureaza cam 3-4 ore.
Mod de servire: carnatii se servesc fie prajiti, fie gatiti in diverse mancaruri.
Sursa: www.libertatea.ro
Articol preluat integral cu acord scris.