Am amestecat cateva ingrediente si in maxim o ora a iesit o minunatie de supa-crema de telina – Intareste imunitatea in sezonul rece

Supele crema sunt ideale in zilele friguroase de toamna sau iarna. Acestea se prepara usor si in plus sunt sanatoase si satioase. Invata cum sa prepari cea mai buna supa crema de telina.

Ingrediente:

2 teline mari

2 morcovi

2 cartofi mari sau 4 mici

1 ceapa alba

200 ml smantana pentru gatit

70g unt

1,5 l apa (sau supa de legume)

nucsoara

sare

piper

Mod de preparare:

Spala legumele bine si curata-le de coaja. Taie-le apoi in bucati de marime potrivita.

Intr-o oala incapatoare adauga apa sau supa la fiert. Cand incepe sa dea in clocot adauga legumele si lasa-le sa fiarba pana cand sunt bine patrunse.

Cand legumele s-au fiert, scoate-le cu ajutorul unei palete intr-un vas incapator. Lasa-le sa se raceasca timp de 20 de minute, apoi paseaza-le cu ajutorul unui blender vertical sau al robotului de bucatarie.

Transfera apoi piureul de legume intro cratita incapatoare si adauga cate putina zeama in care acestea au fiert, pana obtii consistenta dorita. Cand ai obtinut consistenta dorita, apringe focul si lasa supa sa dea in clocot. Adauga untul, smantana, nucsoara si asezoneaza dupa gust cu sare.

Cum se serveste supa crema de telina

Serveste supa crema de telina alaturi de crutoane aromate preparate in casa.
Daca ai musafiri, poti decora farfuria cu doua-trei frunze de menta sau cepsoara tocata marunt.

De ce e buna telina pentru sanatate

Telina salbatica a fost utilizata in medicamente complementare de reducere a tensiunii arteriale, pentru a calma indigestia si ca agent anti-inflamator.

Este, de asemenea utilizata ca diuretic in scopul de a elimina excesul de apa din organism. A mai fost de asemenea folosita in tratamentele alternative de reumatism si guta.

Profilul de siguranta

Telina, dar mai ales cea salbatica poate provoca reactii anafilactice grave la
unele persoane sensibile. Aceasta nu ar trebui sa fie consumate de catre femeile gravide. Persoanele care iau medicamente diuretice si medicamente anticoagulante ar trebui sa utilizeze aceasta planta cu restrictie.

De asemenea, fiind bogata in fibre solubile, poate provoca intr-o dieta prea bogata in fibre dureri de stomac, indigestie, balonare si complica adesea starea de constipatie existenta.

Citeste si: Cozonac pufos

Ingrediente:

1 kg de faina

2 oua

100 gr unt

coaja de la o lamaie

200 gr de zahar

o esenta de vanilie

un varf de cutit de scortisoara

o lingura de sare

500 ml de lapte

40 gr drojdie proaspata

nuca

cacao, rahat, stafide

Mod de preparare:

Se bat ouale intregi, in care se adauga sarea si zaharul pana compozitia devine ca o crema. Se amesteca treptat laptele cald cu crema obtinuta. Se pun restul ingredientelor, apoi se framanta bine si se lasa la dospit. Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina. Este important ca faina sa fie cernuta inainte.

Cuptorul trebuie preincalzit, iar tavile de cozonac se ung cu ulei sau cu unt in funtie de preferinte. Aluatul se intinde pe masa unsa cu putin ulei. Se cantareste si se imparte in trei parti egale. Dupa ce au fost pusi in tava, cozonacii se mai lasa la crescut inca aproximativ 15 minute, apoi se ung cu ou batut.

Umplutura se poate face in functie de preferinta: Nuca rasa se amesteca cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. De asemenea se impart in trei parti egale. Un alt mod de umplutura se poate pune pur si simplu peste foaia intinsa 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.

Cozonacii se dau la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la o temperatura de 180-200 de grade si se verifica periodic, pentru a se coace bine.

Sursa: culinar.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris.