De ani de zile o pregătesc, uneori cu stafide, alteori fără. Am pus chiar și caise tăiate din conservă și a ieșit formidabilă.
INGREDIENTE:
500 g brânză de vaci
450 g smântână
100 g unt la temperatura camerei
8 ouă
7 linguri făină
7 linguri zahăr
1 plic praf de copt
Coaja rasă de la o lămâie
Optional: stafide, fructe, nuci
Unt pentru tapetare
Dulceață de caise pentru servire
Zahăr pudră
MOD DE PREPARARE:
Încălzim cuptorul la 180 de grade.
Ingredientele le punem în ordinea de mai sus, într-un vas și le amestecăm bine pana obtinem o compozitie spumoasa. Compoziția obținută, o turnăm într-o tavă cu pereții înalți și tapetata cu unt,(fără făină). Tava o lovim de câteva ori de masă, să se așeze uniform aluatul și să eliminăm aerul din el.
Punem totul în cuptorul preîncălzit și coacem aproximativ 25 – 30 de minute.
În timpul coacerii va crește foarte mult, dar când vom scoate prăjitura din cuptor se va lăsa.
Putem servi fierbinte dar și rece e delicioasă!
Sursa: kozszolgalat.com
RETETA BONUS:
Placinta cu dovleac
Placinta cu dovleac este foarte sanatoasa si un dulce care poate fi preparat si in perioada de post, arata realitatea.net. Pentru aceasta reteta se pot folosi cu succes foile de placinta cumparate din comert. Veti scurta astfel timpul de preparare iar eforturile dumneavoastra vor fi extrem de apreciate.
Ingrediente:
1 kg de dovleac pentru placinta
6-7 linguri de zahar
un pachet de foi pentru placinta
100 ml de ulei
50 ml apa
doua linguri de zahar pudra
scortisoara
Mod de preparare:
Se spala si se curata de coaja dovleacul. Se taie in bucati potrivite, care se rad pe razatoarea mare sau puteti folosi robotul de bucatarie, scrie voceatransilvaniei.ro.
Se amesteca cu zahar, si scortisoara, si se imparte in doua parti. Se incalzeste cuptorul la 180 grade. Se unge cu putin ulei o tava sau se pune hartie de copt. Se pune o foaie pe fundul tavii tapetate cu hartie de copt umezita si se unge cu ulei.
Folositi o pensula de bucatarie sau o lingura. Se stropeste foaia cu putina apa si se aseaza cea de-a doua foaie. La fel, stropiti-o cu ulei si putina apa. Procedati la fel si pentru urmatoarele doua foi, dupa care adaugati jumatate din cantitatea de dovleac ras.
Uniformizati. Se aseaza un alt rand de foi. Prima foaie care vine pusa peste umplutura se stropeste doar cu ulei nu si cu apa, pentru ca umplutura e destul de zemoasa (de la zahar).
Urmeaza apoi celelalte foi, in acelasi mod, stropite fiecare cu ulei si apa. Se intinde cealalta jumatate de umplutura si se acopera cu ultimele foi, unse si stropite. Ultima foaie, cea de deasupra, se unge cu ulei si se presara cu zahar pudra. Se taie apoi placinta cu un cutit bine ascutit in cuburi, asa cruda cum e, si se pune in cuptor, pe gratarul din mijloc. Se lasa 35-40 de minute sau pana cand se rumeneste frumos.
Cand se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa stea aproximativ 10 minute. Se stropeste apoi cu apa rece si se tine acoperita pana se raceste complet.
Sursa: culinar.bzi.ro