Ingrediente:
Pentru cozonac:
1 kg si o mana de faina
4 oua (2 intregi si 2 galbenusuri)
300 g de zahar (10 linguri)
400 ml de lapte
75 g de drojdie
50 g de unt
100 ml de ulei
1 lingurita de sare
coaja rasa de la o lamaie
½ sticluta de esenta de rom
2 pliculete de zahar vanilat
1 ou pentru uns cozonacii
Pentru umplutura:
300 g de nuca data prin masina de tocat
50 g de cacao
3 linguri de zahar
2 linguri de scortisoara macinata
1 lingurita de ulei
2 albusuri (ramase de la cozonac)
100 ml lapte fierbinte (cat sa se obtina o crema grosuta)
Mod de preparare:
Reteta este pentru 2 cozonaci. In primul rand in camera in care se pregatesc cozonacii trebuie sa fie cald. Se cerne faina, chiar de 2- 3 ori, cozonacul va iesi mai pufos. Se pune laptele la fiert si cand da in primul clocot se pune zaharul. Se ia de pe foc si se amesteca pana cand zaharul este dizolvat complet.
Se separa cele 2 oua, albus de galbenus, 2 oua intregi si doua galbenusuri se bat bine impreuna cu sarea. Celelalte 2 albusuri se pun deoparte (se vor adauga in umplutura din nuca si cacao).
Se aseaza totul la indemana: untul moale (nu de la frigider), uleiul incalzit dar nu fierbinte, esenta de rom si zaharul vanilat. In faina se pune intr-un “cuib” drojdia framantata impreuna cu o lingura de zahar si se dizolva cu lapte caldut. Se lasa la crescut cu vas cu tot intr-o punga de plastic ca sa grabeasca cresterea.
Cand a crescut drojdia, se incepe framantatul. Laptele sa fie caldut si zaharul topit complet, se adauga coaja de lamaie si ouale batute bine si se amesteca putin pentru omogenizare. Romul si zaharul vanilat se pun in faina, se toarna laptele si se incorporeaza putin cate putin. Se framanta bine cu laptele si apoi cu untul. Se framanta continuu.
Se toarna uleiul caldut, putin cate putin, se framanta cu forta si se tranteste coca de 2- 3 ori. Se framanta aproximativ ½ ora. Un aluat de cozonac reusit este atunci cand pe suprafata aluatului incep sa se vada basicute si in timpul framantarii aluatul incepe sa pocneasca usor. Se baga cu vas cu tot intr-o punga si va creste foarte bine.
Cat timp coca de cozonac este la crescut se prepara umplutura pentru cozonac. Intr-un vas se amesteca zahar, cacao si scortisoara, apoi se adauga si nuca. Dupa ce s-au amestecat bine se adauga putin ulei si laptele fierbinte pana se obtine o crema grosuta, ca o smantana mai groasa care se poate intinde cu usurinta. Se adauga albusurile batute si se amesteca compozitia. Umplutura pentru cozonac se lasa sa se raceasca si apoi se imparte in doua parti (pentru doi cozonaci).
Dupa ce coca de cozonac a crescut frumos, se unge blatul de lucru cu ulei si se imparte coca in doua parti. Se intinde fiecare bucata de coca cu mana unsa cu ulei pe masa. Peste coca se pune umplutura, se intinde pe toata suprafata, apoi se ruleaza frumos, si se rasuceste usor de cateva ori sub forma unui snur si se pune cu grija in tava de cozonac unsa cu unt si presarata cu faina.
Se procedeaza asemanator si cu cea de-a doua bucata de coca. Tavile se pun si ele la crescut, se ung cozonacii cu ou batut, iar cand cozonacii au crescut cat tava, inseamna ca sunt gata pentru copt si ii putem pune in cuptor la foc potrivit.
Tavile se baga la cuptor si nu se umbla la cuptor primele 25 de minute. Cand se scot se incearca cu o scobitoare sau cu un pai daca cozonacul este copt (sa nu ramana deloc coca pe pai). Se ung cozonacii cu ou si se presara cu zahar din abundenta. De preferat este sa-i lasam in tava pana cand se racesc. Se invelesc bine si se lasa pana a doua zi cand se scot din tava. Cozonacii se pot face si impletiti, in 2 sau 3 parti.
Foarte simplu, coca pentru un cozonac se imparte si ea la randul ei in doua sau trei parti, acestea se intind pe masa, se umplu cu crema, se ruleaza, se rasucesc putin si apoi se impletesc, dupa care se pun in tava la crescut. La fel procedam si cu cealalta parte de coca pentru cel de-al doilea cozonac impletit.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.