Cine o face odată se îndrăgostește definitiv de această prăjitură

Prăjitura „Zi și noapte”

Din două straturi este formată delicioasa prăjitură Ziua și Noaptea și ce este cel mai important, nu aveți nevoie de cuptor pentru a o prepara.

Ingrediente:

200 g ciocolată neagră

60 g zahăr

2-3 linguri lapte integral

120 ml lapte condensat dulce

140 g fulgi de nucă de cocos

60 g unt moale

o linguriță ulei

1. Se topește ciocolata ruptă bucăți cu zahărul și laptele integral într-o crăticioară la bain-marie sau la microunde.

2. Apoi, se toarnă într-o tavă unsă foarte puțin cu ulei și, după răcire, se dă la frigider.

3. Untul se mixează, se adaugă laptele condensat și nuca de cocos și se amestecă până ce se obține o cremă omogenă.

4. Se toarnă amestecul peste ciocolata de la frigider, se nivelează și se lasă să se întărească. Se taie apoi și se servește.

Citeste si Prăjitura cu lămâie

Ingrediente: 125 g făină, 220 g zahăr, un plic praf de copt, un vârf de cuţit de sare, 3 ouă, 10 ml ulei, o lămâie, 50 g unt pentru uns tava.

Preparare: Se amestecă făina, zahărul, praful de copt şi sarea. Se adaugă ouăle şi uleiul şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă. Se rade coaja lămâii şi se stoarce zeama. Se păstrează şi miezul, fără sâmburi.

Se adaugă coaja, miezul şi zeama în compoziţie şi se omogenizează. Se unge un vas cu unt şi se toarnă compozitia, apoi se dă la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute. Se taie rece.

Citeste si Prăjitură delicioasă cu mere! Nici n-ai să ştii ce mănânci

Ingrediente (pentru o tavă normală, de cuptor):

600 grame de făină

300 grame de unt

3 ouă (gălbenuşurile se folosesc la aluat, iar albuşurile la umplutură)

6 linguri de zahăr (3 pentru foaie, 3 pentru umplutură)

un praf de sare

vanilie (praf şi două esenţe)

6 linguri smântână/ iaurt/ lapte/ borş

8-10 mere potrivite ca mărime

Aluatul

Se cerne făina într-un vas destul de mare, după care se amestecă cu zahărul. Se adaguă untul tăiat cubuleţe şi se frământă rapid. Se pun apoi gălbenuşurile, sarea, o fiolă de esenţă de vanilie şi un pliculeţ de zahăr vanilat şi laptele.

Se frământă totul, până la omogenizare, după care aluatul se aşează pe o farfurie şi se lasă la frigider cât timp te ocupi de umplutură.

Pont: Foaia se lucrează repede, deoarece untul se încălzeşte sub căldura mânilor.

Umplutura

Se bat albuşurile spumă tare, se adaugă zahărul şi o fiolă de esenţă de vanilie şi se amestecă. Merele rase în prealabil se adaguă şi se amestecă cu albuşul. Vasul se aşează pe foc, se adaugă scorţişoara şi se lasă totul la călit, amestecând tot timpul.

Pont: Nu trebuie să ţii umplutura pe foc mai mult de câteva minute, pentru a nu risca să o arzi. Umplutura trebuie să fie omogenă, nu prăjită.

După ce ai luat umplutura de pe foc, poţi scoate aluatul de la frigider pentru „marele final”. Tapetezi tava cu ulei şi făină, după care împarţi aluatul în două părţi egale. Prima jumătate se întinde bine pe masa, având grijă să mai adaugi faină, cât cuprinde, pentru ca să nu se lipească de masă.

Aşezi apoi foaia în tavă, după care adaugi umplutura, pe care o distribui omogen pe toată suprafaţa. Cea de-a doua bucată de aluat, se intinde, ca şi prima, şi se acopera umplutura cu ea.

Pont: Foaia se rupe inevitabil, fiind foarte fragedă. Nu te îngrijora! „Cârpeşte” locurile în care s-a rupt aluatul. Va fi la fel de bun.

Se introduce tava în cuptorul încins în prealabil la 160 de grade Celsius. Prăjitura are nevoie de un timp de coacere de 30-45 de minute, în funcţie de temeperatura pe care o alegi. Când începe să se rumenească foarte puţin, prăjitura este gata. O poţi orna cu zahăr vanilat sau pudră, pentru un aspect impecabil.

Poftă bună!

Sursa: www.unica.ro