Vinetele sunt printre cele mai sanatoase legume din lume Si, cu toate ca luna iulie este perioada in care acestea sunt in plin sezon, ne putem bucura de ele pana tarziu in toamna. Se considera ca vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante salbatice si au fost cultivate pentru prima data in China, iar in Europa au devenit foarte populare in timpul Evului Mediu, atunci cand au fost aduse prima data de catre maurii din Africa de Sud.
Astazi iti prezentam un preparat foarte bun din vinete pe care il vei indragi imediat. Este foarte gustos si usor de pregatit!
Ingrediente:
3-4 vinete lungi
1 capatana usturoi
1 legatura de patrunjel verde
100 ml ulei de masline
sare
piper
Mod de preparare:
Alegem vinete lungi si nu foarte groase. Le taiem felii subtiri.Incingem grill-ul apoi punem feliile de vinete pe el. Le coacem pe ambele parti .
Punem intr-un vas un strat de vinete, apoi presaram sare si piper, adaugam usturoi pisat si patrunjel tocat marunt.Repetam operatiunea pana terminam vinetele. Turnam deasupra uleiul de masline astfel incat sa le acopere in totalitate. Dam la rece cateva ore ca sa se intrepatrunda. Se servesc reci alaturi de cateva felii de paine prajita.
Sunt grozave mai ales in post! Vinetele contin fier, calciu si alte minerale, nutrienti esentiali sanatatii corpului nostru. Fie ca le consumi pe gratar, coapte, prajite sau in tocanita, vinetele sunt la fel de delicioase si au acelasi efect pozitiv asupra sanatatii tale.
De asemenea, vinetele contin anumiti fitonutrienti esentiali care imbunatatesc circulatia sangelui si hranesc creierul. Dar tine minte, acesti nutrienti exista in cantitati mai mari in coaja vinetei, asa ca nu o aruncati.
Continutul crescut de fibre din vinete protejeaza tractul digestiv, impiedicand astfel aparitia cancerului de colon.Vinetele sunt recomandate si in dieta deoarece sunt sarace in calorii. O singura vanata contine 35 de calorii.
Nu contin grasimi dar au, in schimb, un continut mare de fibre care te ajuta sa te saturi repede fara sa mananci mult.
Timp de cateva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetarile recente i-au validat acest rol, datorita cantitatii mari de fibre si a nivelului scazut de carbohidrati solubili din vinete.
Citeste si: Tort “Medovik” – Cel mai simplu tort, pentru cei care nu vor sa intinda aluatul
Ingrediente:
Pentru blat:
2 pahare faina
2 oua mai mari
1 pahar zahar
1 lingurita bicarbonat de sodiu
100 gr unt
3 linguri miere de albine
190 gr smantana
Pentru crema:
4 liunguri zahar
380 gr frisca
Mod de preparare:
Blat:
Pune intr-un vas, la foc mic, bicarbonatul, untul, mierea si zaharul. Fierbe totul vreo 10 minute, pana cand compozitia devine maro. Ia cratita de pe foc si pune in ea smantana. Dupa ce ai amestecat bine, adauga ouale.
Omogenizeaza. Incorporeaza faina si, la fel, omogenizeaza. Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Transfera compozitia in ea si baga in cuptorul incins la 200 de grade Celsius, pentru circa 15 minute. Scoate blatul si injumatateste-l pe orizontala. Taie marginile blaturilor uniform, iar resturile marunteste-le.
Crema:
Mixeaza frisca cu zaharul.
Asamblare:
Pune un blat pe farfurie. Acopera-l cu frisca. Pune al doilea blat. Acopera-l si pe acesta cu frisca. Foloseste restul de frisca pentru a tapeta partile laterale ale tortului. Presara firimiturile de blat peste frisca.
Citeste si reteta de tort rapid cu piscoturi
Din doar cateva ingrediente potio prepara cel mai bun tort cu piscoturi si crema mascarpone.
Ingrediente:
600 g piscoturi
500 g mascarpone
200 ml frisca lichida
200 g zahar
500 g capsuni
Mod de preparare:
Bati frisca cu zaharul, apoi o amesteci cu crema mascarpone. Speli capsunile, le cureti de codite, le feliezi si le pui la scurs. Intr-o tava cu peretii detasabili asezi, pe fundul ei, un strat de piscoturi, apoi aranjezi o parte din ele in picioare, rupte in jumate, de jur imprejur, si torni o parte din crema.
Adaugi felii de capsuni si, din loc in loc, iar piscoturi si restul de crema.
Acoperi cu piscoturi si decorezi cu restul de capsuni. Il dai la rece 2 ore inainte sa il servesti.
Sursa: culinar.bzi.ro