Asta este cea mai bună și rapidă rețetă pentru gogoşi de post cu apa minerala, pufoase și aromate

Gogoşi de post cu apă minerală – Ingrediente (15 gogoşi)

Pentru aluat

500 g făină

250 ml apă minerală

2 g drojdie

1 praf sare

coajă rasă de lămâie

1 pliculeţ zahăr vanilat

1 linguriţă ulei

Pentru decor

zahăr pudră

ulei pentru prăjit

Gogoşi de post cu apă minerală – Mod de preparare

Cerni făina într-un bol, adaugi restul ingredientelor pentru aluat şi frămânţi până când coca nu se mai lipeşte de degete. O laşi la dospit.

Presari puţină făină pe masa de lucru sau pe un fund de lemn, mai frămânţi aluatul, apoi îl împarţi în bucăţele rotunde.

Întinzi fiecare bucată de cocă cu un făcăleţ, o ungi cu puţin ulei, strângi iar aluatul, îl întinzi din nou şi prăjeşti gogoaşa în baie de ulei.

Scoţi, o pui pe şerveţel absorbant, apoi o aşezi pe un platou şi o pudrezi cu zahăr. Procedezi astfel până când termini aluatul de gogoşi de post cu apă minerală.

Citeste si GOGOŞI LA CUPTOR

INGREDIENTE

350 g făină

180 ml lapte călduț

10 g drojdie uscată

1 lingură unt nesărat

80 g zahăr

1 ou

1 vârf de linguriță nucșoară

1/2 linguriță sare

Pentru glazurat (opțional)

zahăr pudră vanilat

glazură de ciocolată

MOD DE PREPARARE

Cu siguranță cea mai sănătoasă variantă de a face gogoși este aceasta – la cuptor.

Ne bucurăm de gustul unui desert clasic, pe care toată lumea îl adoră, fără să ne îngrijorăm că mâncăm prăjeli, fără să stăm să păzim fiecare gogoașă în parte de teamă să nu se ardă sau să se îmbibe în prea mult ulei.

O metodă sănătoasă, mult mai puțin solicitantă (ca timp și ca efort depus) și la fel de gustoasă ca metoda originală de facere a gogoșilor.

Pune o treime din laptele călduț într-un castron mare. Sfarămă drojdia înăuntru și lasă să stea 5 minute. Într-un bol mic, combină restul de lapte cu zahărul și unt. Adaugă în bolul mare, amestecă. Adaugă și oul, amestecă până la omogenizare.

Adaugă treptat făina, nucșoara și sarea și amestecă până la omogenizare. Dacă aluatul format e lipicios, mai adaugă făină până când nu mai e.

Frământă aluatul pe o suprafață pudrată cu făină, timp de 5 minute/până când aluatul e maleabil, elastic.

Formează o “bilă” mare din el, pe care pune-o într-un vas ușor uns cu ulei (ca să nu se lipească de el), acoperă cu folie alimentară și lasă-l la crescut, până se dublează.

Întinde aluatul cu un sucitor, nu îl lăsa foarte gros deoarece în cuptor își va dubla/tripla mărimea.

Cu un pahar normal decupează gogoșile. Dacă vrei să faci din acelea cu gaură, e simplu: cu un păhărel de țuică sau cu un capac de ruj/dop de sticlă decupezi și centrul gogoșii.

Preîncălzește cuptorul la temperatură mare. Pune o hârtie pergament pe o tavă, pune gogoșile pe ea. Acoperă cu un prosop curat și lasă așa 45 de minute.

Dă gogoșile la cuptor 7-10 minute (să verifici să nu se ardă). Scoate-le, lasă-le la răcit 5 minute și apoi acoperă-le în glazura de ciocolată sau, mai simplu, presară zahăr pudră deasupra.

Sursa: retete.unica.ro