Ingrediente:
2 pachete mari Piscoturi Savoiardi
8 galbenusuri
750g mascarpone
500ml frisca Hulala
2 pliculete de zahar vanilinat
200g zahar pudra
4 fiole esenta de rom
1 pliculet de Cappuccino Classico La Festa (12,5g)
50ml lapte
5 lingurite ness
5 lingurite zahar pudra
5 lingurite frisca lichida
Cacao pentru pudrat
1 litru cafea preparata + 80 ml coniac pentru inmuiat piscoturile
Mod de preparare:
Intr-un castron punem 8 galbenusuri, adaugam 200g zahar pudra, cele 2 pliculete de zahar vanilinat si mixam, pana ce galbenusurile isi dubleaza volumul si rezulta o spuma albicioasa.In compozitia obtinuta, adaugam cele 4 esente de rom, pliculetul de cappuccino si cei 50 ml lapte.
Punem bolul cu compozitia pe baie de aburi, deasupra unei cratite cu apa clocotita, fara ca fundul bolului sa atinga apa si amestecam cu un tel aproximativ 10 minute, pana zaharul se topeste iar compozitia incepe sa se ingroase. Dupa 10 minute, luam bolul de pe baia de aburi si lasam compozitia sa se raceasca de tot.
Intre timp batem frisca lichida, folosindu-ne de mixer.
Intr-un alt bol, punem 5 lingurite de nes, 5 lingurite de zahar pudra si 5 lingurite de frisca lichida si amestecam cu o lingurita, pana se omogenizeaza.
Punem branza Mascarpone intr-un castron incapator (incercati sa alegeti un castron mare pentru ca in acesta veti pregati crema si va rezulta o cantitate destul de mare), si mixam pana se transforma in crema.
Peste branzica Mascarpone mixata, adaugam compozitia cu galbenusuri, care trebuie sa fie rece, la temperatura camerei si mixam pana se omogenizeaza.
Peste compozitia obtinuta, adaugam frisca si mixam din nou. Peste ce a rezultat, adaugam compozitia de ness si mixam bine, pana se omogenizeaza si rezulta crema finala. Dupa ce avem crema pregatita, incepem sa asamblam tortul tiramisu.
Intr-un bol punem cafeaua, pe care fiecare o pregateste in felul sau din apa, cafea, zahar. Inmuiem pe rand fiecare piscot in parte pe ambele parti (atentie sa nu lasati piscoturile prea mult in cafea pentru ca se vor inmuia prea tare).
Impartim crema obtinuta in trei parti, 2 parti egale si mai mari si o a treia parte, mai mica cu care vom unge tiramisu deasupra (aici fiecare imparte crema dupa ochi).
Luam o tava dreptunghiulara (eu am folosit o tava cu dimensiunile de 23cm / 37cm), asezam piscoturile rand pe rand in tava, astfel incat sa formam un strat de piscoturi fara spatii intre ele (eu pentru fiecare strat am folosit 31 de piscoturi si jumatate).
Peste primul strat de piscoturi inmuiate in cafea, punem o parte mai mare de crema (din cele 2 parti mari, dupa cum am impartit crema) si o intindem uniform folosindu-ne de o spatula sau de un cutit.
Urmeaza cel de al doilea strat de piscoturi inmuiat in cafea (tot 31 piscoturi si jumatate am folosit eu), urmeaza a doua parte mai mare de crema (din cele 2 parti mari, dupa cum am impartit crema), pe care o intindem uniform.
Urmeaza cel de al treilea strat de piscoturi inmuiate in cafea (acesta fiind si ultimul strat), din nou crema (de aceasta data partea a treia de crema, cea mica) pe care o intindem uniform si o nivelam cu o spatula.
Deasupra tortului, pudram cacao si punem Tiramisu in frigider, de preferabil de pe o zi pe alta, pentru ca asa ingredientele se vor imbina intre ele si tortul va capata o savoare mult mai buna.
Citeste si: Reteta de cozonac cu nuca
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 ml lapte de cocos
2 galbenusuri
2 oua intregi
1 pastaie de vanilie
100 g unt topit
5 linguri zahar brun
sirop de trest
1 praf sare
1 pliculet drojdie uscata
600 g faina alba de grau
Pentru umplutura:
2 linguri nuci macinate
1/2 lingurita scortisoara
1 praf nucsoara
2 linguri cacao
2 linguri fulgi de nuca de cocos
1 lingur zahar brun
2 linguri lapte de cocos
Pentru finisare:
zahar pudra vanilat (eu l-am pregatit in casa)
Mod de preparare:
Se infierbanta laptele de cocos. Se adauga semintele de vanilie din pastaie si se lasa la infuzat 30 minute, pana cand laptele ajunge la temperatura camerei.
Toate ingredientele pentru aluat se pun in masina de paine, in ordinea specificata de producator: intai lichidele, apoi solidele.
Se seteaza pe programul “aluat”, in care aceasta framanta aluatul si il lasa la crescut (la mine programul dureaza 90 minute).
Intre timp, se prepara o umplutura simpla: intr-un bol se adauga nucile macinate, cacao, scortisoara si nucsoara. Se adauga laptele si zaharul si se omogenizeaza, obtinandu-se o pasta groasa. Se lasa deoparte
Dupa ce aluatul a crescut, se scoate din cuva si se mai framanta purin pe masa infainata. Se intinde foaie groasa de 2 degete. Se intinde umplutura pe foaie. Se presara nuca de cocos. Se ruleaza aluatul strans. Se taie aluatul in rondele aproximativ egale, care vor arata ca niste melcisori.
In 2 tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt se aseaza cate 3 rondele, cu taietura in sus, una langa alta. Se lasa la crescut in tavi, intr-un loc ferit de curent si caldut (inca cca 30 minute).
Se introduc tavile in cuptorul preincalzit si se coc la foc mediu (180 grade Celsius) pana cand trec testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca bine in tava, dupa care se scot din tava, se pudreaza cu zahar vanilat, se feliaza si se servesc.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.