Asa prepari cei mai buni carnati pentru Craciun. Reteta pe care o faceau bunicii nostri

Cârnaţii sunt un preparat specific sezonului de iarnă. În general, cârnaţii de casă se pregătesc după tăierea porcului.
Ingrediente

3 kg carne tocată de porc (s-a tocat pulpă şi fleică)

100 gr usturoi

1 mână sare mare

20 gr boia

15-20 gr piper

sare grunjoasă, bicarbonat şi puţin oţet pentru curăţat intestineSecretul cârnaţilor de porc constă în ingredientele de calitate, proporţiile corecte, maţele potrivite şi uscarea/afumarea lor corespunzătoare.

Carnea tocată trebuie să aibă destulă grăsime, nu tocaţi doar carne macră, cam 2/3 carne şi 1/3 grăsime să fie în compoziţie.

Intestinele folosite sunt cele subţiri de la porc sau puteţi folosi intestine gata cumpărate.

Cele de la porc se rad bine cu dosul lamei cuţitului până se elimina tot conţinutul şi apoi se spală cu apă fierbinte. Indiferent dacă folosiţi intestine cumpărate sau curăţate de voi pasul următor e să le puneţi în apă caldă cu sare, bicarbonat şi puţin oţet că să se dezinfecteze bine şi să se albească.

Se strivesc căţeii de usturoi şi se pun peste carnea tocată împreună cu sarea. Se frământă bine cu mâinile şi apoi se lasă cam 15 minute să se topească sarea.

Se adaugă boiaua şi piperul şi se mai frământă până la omogenizare.

Acum se gustă compoziţia: se ia o bucăţică de carne tocată şi puneţi limba pe ea că să simţiţi cât e de condimentată. În funcţie de propriul gust mai adăugaţi sare şi piper. Dar nu boia, prea multă boia va face cârnaţii amari!

Pregătiţi maşină de făcut cârnaţi punând în capăt tubul special de umplut cârnaţi.

Luaţi un intestin şi-l trageţi pe tub până în capăt. Dacă merge greu, suflati în el!
Faceţi un nod sănătos la capăt. Puneţi carne în maşină şi daţi încet la manivelă să umpleţi intestinele. E bine că cineva să umple continuu maşină şi să învârtă la manivelă şi cineva să ţină cârnatul în timp ce se formează să nu se rupă. În timp ce se formează cârnatul rulaţi-l sub formă de melc că să fie mai uşor de mutat la sfârşit.

Când aţi ajuns la captul intestinului va opriţi din dat la manivelă şi faceţi un nod sănătos şi la capătul final. Şi gata primul cârnat!

în cazul în care intestinul are găuri şi vedeţi că iese compoziţia afară, va opritit în acel punct şi faceţi nod, chiar dacă cârnatul iese scurt; reluaţi cu alt intestin
Repetaţi până terminaţi carnea.

Sursa: www.kfetele.ro

Citeste si: Prajitura “Minunea” cu crema de zahar ars si pandispan de ciocolata

Prajitura aceasta este ca un “curcubeu pe cerul gurii”, atat de buna este!
Trebuie sa o incerci macar o data.

Ingrediente:

Pentru crema de zahar ars

800 ml lapte proaspat nedegresat

5 oua mari sau 6 medii (in jur de 350 g cantarite cu coaja)

180 g zahar alb

1 lingurita extract de vanilie, rom sau brandy (dupa preferinta)

coaja razuita de la o jumatate de portocala (preferabil netratata)

4 linguri de zahar pentru a carameliza forma

Pentru pandispanul de ciocolata

1 ou mare

100 ml lapte

100 g zahar

100 ml ulei (eu am folosit de floarea-soarelui)

100 g de faina alba

1 lingurita de praf de copt

3 linguri cu varf de cacao amara (30 g)

Avem nevoie de o forma de copt ce poate fi pusa si pe ochiul aragazului si in cuptor.

Cum se prepara prajitura

Incalzim cuptorul la 180°C. Pregatim o tava pentru coacerea la bain-marie la cuptor: luam o tava mai mare decat forma pentru prajitura si punem in ea doua degete (2 cm) de apa fierbinte.

Pentru a prepara crema de zahar ars, varsam cele 4 linguri de zahar in forma si punem pe aragaz pentru a se forma caramelul. Cand zaharul se topeste rotim forma pentru a distribui caramelul in mod uniform.

Punem ouale si zaharul intr-un vas incapator, batem bine cu mixerul pana cand compozitia se umfla si se deschide la culoare (8-10 minute). Adaugam esenta de vanilie, jumatate de coaja de portocala rasa si laptele. Amestecam pentru omogenizare. Compozitia pentru zahar ars e gata.

Separat preparam pandispanul de ciocolata. Batem bine oul cu zaharul. Adaugam laptele, uleiul, cealalta jumatate de coaja de portocala rasa, pudra de cacao cernuta prin sita, faina si praful de copt amestecate si strecurate prin sita. Amestecam bine (cu o spatula sau o lingura de lemn) pana se omogenizeaza compozitia. E gata si compozitia pentru pandispanul de ciocolata.

Varsam in forma compozitia pentru zahar ars. Varsam in mijlocul aceleiasi forme si compozitia pentru pandispan. Probabil o sa vezi cum dispare la fund si o sa ai senzatia ca s-a imprastiat peste tot si ai ratat prajitura. Nu te speria, in timpul coacerii cele doua compozitii se separa singure in doua straturi diferite.

Punem forma in tava deja pregatita cu 2 cm de apa fierbinte, dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa 50 de minute. Cand e gata o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca complet, apoi o punem intr-un vas cu apa rece pe fund. O dam la frigider pentru o noapte. A doua zi o rasturnam pe platou si, in sfarsit, o putem savura.

Vei observa ca prajitura pluteste intr-un sos de caramel (format in timpul coacerii), sos delicios care insiropeaza blatul. Prajitura se scoate din forma cu usurinta, trebuie doar sa indepartezi cu o scobitoare marginile crustei. Daca mai ramane ceva din ea, prajitura se poate pastra 2-3 zile la frigider.

Sursa: kfetele.ro