Cum se face placinta dobrogeana – Un deliciu pe care iti vine sa-l mananci si cu ochii

Pentru o tava mare 40/40 care la inceput pare enorma dar gustand din ea se micsoreaza vazand cu ochii:

1 pachet foi de placinta

500g branza telemea (branza uscata de oaie sau vaca)

500g smantana sau iaurt gras

6 oua

100ml ulei

2 linguri zahar tos

Mod de preparare:

Se vor folosi foi de placinta de cumparat, foi de placinta congelate care se vor scoate din congelator cu o zi inainte si se pastreaza in frigider sa se dezghete in voie, iar cu 10 minute inainte de prepararea placintei se scot la temperatura camerei in bucatarie.

La inceput se face umplutara pentru placinta din branza, oua si smantana, se bat bine 3 oua si se amesteca cu 250ml smantana apoi se adauga branza rasa si se amesteca bine compozitia pana cand aceasta se omogenizeaza.

Tava de cuptor se tapeteaza cu hartie de copt in special daca avem o tava de aluminiu.

Se desfac foile de placinta, se pune pe rand cate o foaie de placinta pe blatul de lucru si se unge cu ulei iar deasupra se asaza alta foaie de placinta care se unge cu smantana. Se pun 2-3 linguri de umplutura si se intinde uniform apoi foile de placinta se ruleaza pana la capat sub forma de sul.

Se procedeaza astfel cu toate foile de placinta, sulurile se asaza in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei, sulurile se asaza dupa preferinta sub forma circulara sau drepte. Sulurile se ung cu ulei iar deasupra se pune restul de smantana cu oua amestecate bine (3 oua si 250g smantana), se stropeste cu ulei si se coace la cuptorul foarte bine incins timp de 25-30 minute la 250 grade.

Cand placinta este gata se presara zahar tos deasupra si se acopera cu un prosop timp de 15 minute apoi se portioneaza si serveste atat calda cat si rece.

Citeste si: Tort “Medovik” – Cel mai simplu tort, pentru cei care nu vor sa intinda aluatul

Ingrediente:

Pentru blat:

2 pahare faina

2 oua mai mari

1 pahar zahar

1 lingurita bicarbonat de sodiu

100 gr unt

3 linguri miere de albine

190 gr smantana

Pentru crema:

4 liunguri zahar

380 gr frisca

Mod de preparare:

Blat:

Pune intr-un vas, la foc mic, bicarbonatul, untul, mierea si zaharul. Fierbe totul vreo 10 minute, pana cand compozitia devine maro. Ia cratita de pe foc si pune in ea smantana. Dupa ce ai amestecat bine, adauga ouale.

Omogenizeaza. Incorporeaza faina si, la fel, omogenizeaza. Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Transfera compozitia in ea si baga in cuptorul incins la 200 de grade Celsius, pentru circa 15 minute. Scoate blatul si injumatateste-l pe orizontala. Taie marginile blaturilor uniform, iar resturile marunteste-le.

Crema:

Mixeaza frisca cu zaharul.

Asamblare:

Pune un blat pe farfurie. Acopera-l cu frisca. Pune al doilea blat. Acopera-l si pe acesta cu frisca. Foloseste restul de frisca pentru a tapeta partile laterale ale tortului. Presara firimiturile de blat peste frisca.

Citeste si reteta de tort rapid cu piscoturi

Din doar cateva ingrediente potio prepara cel mai bun tort cu piscoturi si crema mascarpone.

Ingrediente:

600 g piscoturi

500 g mascarpone

200 ml frisca lichida

200 g zahar

500 g capsuni

Mod de preparare:

Bati frisca cu zaharul, apoi o amesteci cu crema mascarpone. Speli capsunile, le cureti de codite, le feliezi si le pui la scurs. Intr-o tava cu peretii detasabili asezi, pe fundul ei, un strat de piscoturi, apoi aranjezi o parte din ele in picioare, rupte in jumate, de jur imprejur, si torni o parte din crema.

Adaugi felii de capsuni si, din loc in loc, iar piscoturi si restul de crema.

Acoperi cu piscoturi si decorezi cu restul de capsuni. Il dai la rece 2 ore inainte sa il servesti.

Sursa: culinar.bzi.ro