Cum se face mamaliga rasturnata – Reteta autentica de la stana

Pentru gospodinele care doresc sa prepare o mamaliga autentica, pe care s-o poti sa taia cu ata si sa fie delicioasa, cele mai bune sfaturi le gasim la maestrul gastronomiei romanesti, Radu Anton Roman.

Cea mai buna mamaliga, spune autorul in lucrarea „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti“ (Editura Paideia), o pregatesc ciobanii la stana. Daca se respecta intocmai reteta, orice gospodina poate pune pe masa o mamaliga fiarta cat trebuie si buna de te lingi pe degete.

Modelul gutuie tanara: 1 kg malai, 3 litri de apa, 1 lingura de sare

Modelul bolovan de parau: 400 g malai, 1 litru de apa, 1 lingurita de sare

Iata ce noteaza Radu Anton Roman in cartea sa, despre mamaliga: „La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau sa faca lobby painii, intrucat taranii preferau mamaliga: In zadar spun teranii ca painea nu le tine de foame. Aceasta este o greseala, poate pentru ca painea nu le da senzatiunea greoie ce le-o da mamaliga si pe care ei o numesc saturare.

Credem insa ca hrana nationala a Dacilor era meiul sau malaiul (de mei) Plinius scrie „Popoarele pontice prefera meiul tuturor celorlalte mancaruri“. Meiul pare sa fi fost temelia hranei locuitorilor din ierile romane pana in timpurile moderne, cand popusoiul (porumbul) vine sa inlocuiasca acesta antica cereala. (dr. Crainiceanu, 1895).

Mod preparare:

Modelul gutuie tanara:

Se pune apa cu sare la fiert in ceaun, se presara ploaie un pumn de malai. Cand clocoteste se varsa malaiul dintr-o data: va forma un fel de movilita spalata de valuri fierbinti. Acum e timp destul sa fiarba incetisor, pret de vreun ceas, sa se umfle bine faina si sa se-ncinga. Dupa ce-a trecut ora ce-am spus, se amesteca vartos, vreme destula si cu nadejde (ciobanii fac asa: unul tine ceaunul, celalalt invarte facaletul).

Daca s-a-ntarit de nu se mai poate misca „mestecaul“, se-ndeasa mamaliga spre fundul ceaunului si se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, sa se desprinda fiertura de fund (ies aburi, fasaie si se infoaie). Se rastoarna pe un stergar sau un fund (platou), e o emisfera perfecta; traditia cere s-o taiem cu ata subtire si tare.

Modelul bolovan de parau:

Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumatate de ora (de aia si sunt mai mici cantitatile) – totul e o problema de forta barbateasca, va iesi si mai vartoasa, ceea ce nu-i strica unei mamaligi ce nici nu explodeaza si mai si participa la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.

Citeste si: Tort “Medovik” – Cel mai simplu tort, pentru cei care nu vor sa intinda aluatul

Ingrediente:

Pentru blat:

2 pahare faina

2 oua mai mari

1 pahar zahar

1 lingurita bicarbonat de sodiu

100 gr unt

3 linguri miere de albine

190 gr smantana

Pentru crema:

4 liunguri zahar

380 gr frisca

Mod de preparare:

Blat:

Pune intr-un vas, la foc mic, bicarbonatul, untul, mierea si zaharul. Fierbe totul vreo 10 minute, pana cand compozitia devine maro. Ia cratita de pe foc si pune in ea smantana. Dupa ce ai amestecat bine, adauga ouale.

Omogenizeaza. Incorporeaza faina si, la fel, omogenizeaza. Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Transfera compozitia in ea si baga in cuptorul incins la 200 de grade Celsius, pentru circa 15 minute. Scoate blatul si injumatateste-l pe orizontala. Taie marginile blaturilor uniform, iar resturile marunteste-le.

Crema:

Mixeaza frisca cu zaharul.

Asamblare:

Pune un blat pe farfurie. Acopera-l cu frisca. Pune al doilea blat. Acopera-l si pe acesta cu frisca. Foloseste restul de frisca pentru a tapeta partile laterale ale tortului. Presara firimiturile de blat peste frisca.

Citeste si reteta de tort rapid cu piscoturi

Din doar cateva ingrediente potio prepara cel mai bun tort cu piscoturi si crema mascarpone.

Ingrediente:

600 g piscoturi

500 g mascarpone

200 ml frisca lichida

200 g zahar

500 g capsuni

Mod de preparare:

Bati frisca cu zaharul, apoi o amesteci cu crema mascarpone. Speli capsunile, le cureti de codite, le feliezi si le pui la scurs. Intr-o tava cu peretii detasabili asezi, pe fundul ei, un strat de piscoturi, apoi aranjezi o parte din ele in picioare, rupte in jumate, de jur imprejur, si torni o parte din crema.

Adaugi felii de capsuni si, din loc in loc, iar piscoturi si restul de crema.

Acoperi cu piscoturi si decorezi cu restul de capsuni. Il dai la rece 2 ore inainte sa il servesti.

Sursa: culinar.bzi.ro